Fra i dag kan kineserne købe OnePlus 12

Hvor ligger verdens store data-centre?

(Foto: Getty Images / Unsplash+)

Herhjemme var politikerne pavestolte, da tre af verdens største it-virksomheder valgte lille Danmark som adresse for store internationale datacentre. Det var Apple, Google og Facebook.

Siden er der blevet meget tavst om de tre internet-giganters udvidelsesplaner i Danmark. Facebook har direkte aflyst en udbygning af sit store datacenter ved Odense.

Måske det vil ændre sig i de kommende år. Nye systemer med kunstig intelligens som ChatGPT, Midjourney eller Bard kræver nemlig masser af datakraft, som kun store centre med tusinder af servere kan levere i ”skyen.”

I hvert fald kan man se udviklingen begynde for alvor i USA og Kina, der kæmper på livet løs om at bygge verdens største datacentre – og gerne mange af dem.

(Infografik: Statista.com)

En ny analyse lavet af ejendoms-mægler-firmaet Cushman & Wakefield afslører, at den største koncentration af datacentre på denne klode ligger i den nordlige del af den amerikanske delstat Virginia. De leverer tilsammen 2.552 megawatt.

På en lige så suveræn andenplads lander datacentrene i kinesiske Beijing med i alt 1.799 megawatt ydelse. London er så nummer tre i verden med 1.053 MW.

Ifølge analyse-firmaet Statista.com skyldes den stærke koncentration på nogle få destinationer en blanding skatte-fordele og en stærk infrastruktur af elektricitet og tykke datakabler, der kan håndtere store server-farme.

Japanerne ser ud til at have størst vokseværk med at bygge nye datacentre i Tokyo regionen. I de næste tre år vil Japan fordoble sine datacentres kapacitet til næsten 2.000 megawatt.

De nye store datacentre vil især blive benyttet af de store chip-giganter Nvidia og TSMC, der vil bygge et netværk af fabrikker til kunstig intelligens (AI)

Data-kapaciteten i Beijing vil samtidig blive øget med 300 megawatt i samme periode. Forklaringen er de stigende politiske spændinger mellem USA og Kina….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fra i dag kan kineserne købe OnePlus 12