GoPro har fået sig en ny og stærk rival

Fodbolden bliver til en computer

(Foto: Adidas)

Når man har set fodbold-landskampe på det seneste – især de danske og tyske – kan man godt få tanken, om de højt betalte spillere løber rundt på banen med hovedet under armen.

Måske de på længere sigt skulle være en smule bange for deres lønninger og jobs, for kunstig intelligens (AI) er nemlig også på vej ind på fodboldbanen. Mere bestemt i selve fodbolden.

Allerede i dag indeholder moderne fodbolde elektronik, som bruges til at vise deres eksakte position.

Dybt inde i fodbolden sidder sensorer og trådløs elektronik. (Foto: Adidas)

Det bruges f.eks. til at tjekke, om bolden har været inde over mållinien, eller når video-dommere skal bestemme, om en spiller var offside eller ej.

Til fodbold-EM næste år i Tyskland vil Adidas levere en hel ny type intelligent fodbold, som den store sports-udstyrs-fabrikant netop har løftet sløret for.

Meget tysk har Adidas døbt sin nyhed for ”Fussballliebe”. Den ligner en almindelig fodbold i det ydre og skal også være sådan at sparke til.

Fussballiebe bliver den officielle kampbold til fodbold-EM i Tyskland næste år. (Foto: Adidas)

Indendørs sidder imidlertid et imponerende arsenal af elektronik, der kan minde om indmaden i en smartphone:

Den nye Adidas fodbold er nemlig online konstant, så computere uden for banen kan registrere alle bevægelser og berøringer i ”real time.”

Adidas har udviklet sin “Connected Ball Technology” i samarbejde med Kinexon. Hjertet i systemet er en 500 Hz inerti-måle-enhed (IMU), der fungerer langt hen ad vejen som mikroprocessoren i en pc.

(Foto: Adidas)

IMU’en måler boldens hastighed, retning, højde, rotation og sparkets kraft med en præcision, som aldrig har været set lignende i sportens historie.

Alle disse data bliver automatisk sendt til en computer-central på stadion. Her kan de eventuelt stilles til rådighed for tv-stationer til kamp-analyser, men primært skal fodbold-organisationen UEFA bruge dem til sin halv-automatiske offside teknologi.

Hvor fodbold i tidligere tider  var mest hvide og sorte – i helt gamle dage bare brune – er den nye Adidas Fussballiebe udstyret med elementer i rødt, blåt, grønt, orange, hvidt og sort.

(Foto: Adidas)

Det skal ifølge Adidas fejre de mange forskellige lande og menneske-racer, der spiller fodbold. Desuden fås bolden med stadion-navn, fodboldklub eller turnering indgraveret elektronisk med en laser.

Med sin nye bold mere end antyder Adidas, at fremtidens fodbold handler lige så meget om innovation og teknologi som om selve de ædle boldspil.

Bolden kan i øvrigt allerede købes nu. En Adidas Fussballiebe Pro koster 1.200 kroner….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

GoPro har fået sig en ny og stærk rival