Badekarret laver tåge på kommando

JBL fylder 75 år

 

Eliott van Buggenhout / Unsplash)

Folk over 40 år vil formentlig huske, at JBL  engang var verdens måske mest kendte højttaler-mærke. Klart bedst til rock og pop, men så også med en position foran alle andre.

Kom man i 1980’erne og 90’erne på Københavns bedste rock-værtshus – Musen & Elefanten – ville man også altid have JBL sound’en i ørerne. I den legendariske kælder hang to store og velspillende JBL L-100 højttalere under loftet.

I dag kender det unge publikum primært JBL fra øre- og hovedtelefoner eller små trådløse Bluetooth højttalere, der kan spille temmelig højt.

Lidt ærgerligt, for JBL bygger stadig Hi-Fi højttalere i topklassen. De står i masser af lydstudier, i over halvdelen af verdens biografer, på sport-stadier og i koncertsale.

JBL udsender denne supermoderne Hi-Fi forstærker i retro klæder i anledning af sin 75-års fødselsdag. (Foto: JBL)

 

Men JBL har samtidig solgt over 100 millioner bærbare Bluetooth højttalere, så det er helt klart her, at den store omsætning ligger nu om dage.

Hvorfor jeg giver denne lille intro i Hi-Fi’ens historie? Joh – JBL har 75 års fødselsdag i 2021. Det er mange år i en branche, der ændrer sig hurtigt.

Men James B. Lansing – det hed manden, der lagde navn til det amerikanske mærke i 1946  – havde sine højttalere involveret overalt, hvor der skete store ting i elektrisk musik.

Utallige danske plader og hits er optaget og mixet via JBL højttalere. De var dybt involveret i alt fra den berømte Woodstock festival til moderne tiders Tomorrowland festival for elektronisk musik i Belgien.

I rigtig gamle dage var det Kongelige Teater i København blandt JBL’s kunder. (Foto: JBL)

JBL vil uden tvivl fejre sin 75-års fødselsdag mange gange i løbet af i år. Det skal marketing-folkene hos højttaler-mærkets nuværende ejer – Samsung – nok sørge for. Samsung fik JBL med i købet, da sydkoreanerne købte den amerikanske Harman koncern i 2017.

Den første JBL jubilæums-model er sjovt nok hverken højttaler eller hovedtelefon. Det er en klassisk designet Hi-Fi forstærker I topklassen.

De færreste danskere er nok klar over, at JBL også solgte forstærkere og surround sound receivere. De blev aldrig markedsført i Danmark, men jeg nåede at eje en af de første store receivere i over 10 år.

Den nye JBL SA750 ligner et levn fra i foregårs. En integreret forstærker fra 1960’erne eller 70’erne. Bare forpladen i børstet aluminium er ren retro med dreje- og vippeknapper i metal. Det eneste, der i det ydre afslører, at vi her står med en moderne lydmaskine, er et stort display.

JBL SA750 er bygget op omkring en Klasse-G forstærker på to gange 220 watt, der skal give samme lydkvalitet som klassiske Klasse-A konstruktioner, men uden at bruge samme mængde strøm.

I dag er JBL mest kendt for små øretelefoner eller trådløse Bluetooth højttalere. (Foto; JBL)

Som en ”rigtig” Hi-Fi forstærker kommer JBL-nyheden med en phone-forforstærker til både moving magnet og moving coil pickupper. Sideløbende med nutidens Wi-Fi streaming, Bluetooth, Apple AirPlay 2 og Google Chromecast.

Indendørs sidder også en digital-til-analog konverter (DAC) af høj kvalitet, en USB-port, Ethernet, to optiske og to digitale koaksial-indgange, seks analoge phono-stik og terminaler til to sæt højttalere.

Endelig rummer SA750 også Dirac Live Room Correction kredsløb, der automatisk tilpasser lydbilledet til den akustik, som lokalet tilbyder. Er der f.eks. mange tunge møbler, som dæmper eller nøgne vægge, der reflekterer lydbølgerne.

JBL sætter sin retro-moderne forstærker til salg fra april eller maj. Den skal så koste 3.000 dollars eller ca.   18.500 kroner.

JBL vil også tilbyde et matchende sæt L100 Classic 75 højttalere for at fuldende det historiske. De skal sælges for 5.500 dollars pr. par. Det svarer til ca. 34.000 kroner….

JBL højttaler-tårne har været brugt ved utallige rock- og popkoncerter. Her er det en Neil Diamond optræden fra 1985. (Foto: JBL)

Displayet er det enestei det ydre design, der afslører, at JBL’s SA750 forstærker ikke stammer fra 1970’ere. (Foto; JBL)

JBL har også lavet en særlig 75’er udgave af sine berømte L100 højttalere i anledning af sin fødselsdag. (Foto: JBL)

Berømte koncertsale som Royal Albert Hall i London bruger professionelle JBL højttalere. Her er det en opsætning til en Eric Clapton koncert. (Foto: JBL)

 

 

 

https://dk.jbl.com/

Eliott van Buggenhout / Unsplash)   indledningsfoto

JBL højttaler-tårne har været brugt ved utallige rock- og popkoncerter. Her er det en Neil Diamond optræden fra 1985. (Foto: JBL)

Berømte koncertsale som Royal Albert Hall i London bruger professionelle JBL højttalere. Her er det en opsætning til en Eric Clapton koncert. (Foto: JBL)

I rigtig gamle dage var det Kongelige Teater i København blandt JBL’s kunder. (Foto: JBL)

I dag er JBL mest kendt for små øretelefoner eller trådløse Bluetooth højttalere. (Foto; JBL)

https://www.yankodesign.com/2021/01/08/jbls-75th-anniversary-special-is-a-modern-day-amplifier-encased-in-a-uniquely-retro-aesthetic/

https://newatlas.com/home-entertainment/jbl-sa750-integrated-amplifier/

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Badekarret laver tåge på kommando