Nyt mobilmærke banker på hos verdens store

Kunstig intelligens bruger meget strøm

(Foto: Ubergizmo)

For et par år siden var det krypto valutaer, som kom i søgelyset, fordi deres arbejds-metode med ”data mining” krævede store computer-kræfter for at fungere – og dermed sugede enorme mængder strøm.

I dag har kunstig intelligens (AI) fået samme renommé.

Ifølge den store franske fabrikant af el-udstyr – Schneider Electric – bruger kunstig intelligens allerede i dag 4,3 GW strøm på global basis. Det svarer til det totale strømforbrug i flere små lande.

Da anvendelsen af AI breder sig lynhurtigt og betragtes som tidens helt store mode-fænomen i it-branchen, vil det samme ske med strømmen.

Schneider Electric forudser således, at kunstig intelligens vil trække mellem 13,5 og 20 GW strøm i 2028. Den årlige stigning er på mellem 26 og 36 procent.

Den slags spådomme får selvfølgelig alarm-lamper til at blinke i energi-sektoren;

Spørgsmålet er nemlig, om landenes elektriske infrastruktur kan håndtere så stort et forbrug. Specielt, fordi antallet af elbiler også vil vokse kraftigt i de kommende fem år.

Datacentre er i forvejen store strømslugere. Det bliver meget værre, efterhånden som kunstig intelligens bliver mere og mere udbredt. (Foto: Getty Images / Unsplash+)

Den nye rapport fra Schneider Electric fokuserer også på strømforbruget generelt set i data-centre verden over.

Det kan f.eks. være de store ”farme” af servere, som håndterer skyen på internet, trafikken i sociale medier osv.

I øjeblikket beslaglægger kunstig intelligens omkring otte procent af strømforbruget i et datacenter, der typisk har et strømforbrug på 54 giga-watt (GW).

Om senest fem år vil et datacenters strømforbrug stige til i gennemsnit 90 GW. Kunstig intelligens vil alene udgøre mellem 15 og 20 procent.

I den forbindelse vil anvendelsen af kunstig intelligens også blive ændret. Nu om dage bruges 20 procent af strømforbruget til at træne maskin-læringen i AI-systemer. I de kommende år vil det skifte til mere drifts-tunge opgaver.

Ud over selve strømforbruget har denne trend også en anden risiko – nemlig klima og bæredygtighed. De fleste datacentre bruger nemlig i dag vand til køling af deres store computere.

Schneider Electric anbefaler, at ledelserne i alverdens datacentre fokuserer meget mere end i dag på strømforbruget og udviklingen i det. I de kommende år kan det sagtens blive den største udfordring.

Franskmændene foreslår bl.a, at datacentre skifter fra deres konventionelle strøm-distribution på 120 / 208 volt til 240 /415 volt.

Denne opgradering skal foregå samtidig med forbedringer af datacentrenes infrastruktur og effektivitet, så de bedre kan håndtere det voksende behov for cloud-computing og AI teknologier….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nyt mobilmærke banker på hos verdens store