Lille Sony med stor lyd

Retro musik-anlæg har alt det moderne

(Foto: Ruark)

Når I kigger på billederne i denne artikel, vil mange nok tænke:

Hey, det ligner Bang & Olufsen fra, før Struer folkene blev forelsket I anodiseret aluminium og brugte det på alle sine stereo-anlæg og tv-apparater.

Rigtig nok har produkterne fra britiske Ruark et umiskendeligt retro præg. Nogle vil sikkert kalde stilen for nostalgisk.

Selvom det ydre kan virke lidt gammeldauws, skal man ikke lade sig snyde. Indholdet i det nye Ruark R410 musik-system er fuldt moderne.

R410 er en kombination af nutidens streaming, internet radio og forbindelses-muligheder til klassiske Hi-Fi apparater som f.eks. pladespillere og båndoptagere. Alt sammen pakket ind i et flot 1970’er outfit.

(Foto: Ruark)

Ruark selv er heller ikke helt nyt. Den familie-ejede virksomhed i England lancerede sine første højttalere i 1986 og bevægede sig ind i området hjemme-biografer i slutningen af 1990’erne.

Siden har Ruark fulgt de forskellige trends og bygger I dag smarte højttalere, alt-i-en musik-anlæg og DAB  modtagere i klassisk transistor-radio design.

R410 er det første medlem af en ny Ruark 100 serie, der skal indeholde både højttalere og elektronik i samme kompakte enhed.

Lidt i stil med, hvad et andet kendt britisk Hi-Fi navn – Naim – har succes med i sine Mu-so produkter. Blot med den store forskel, at Naim ser meget moderne og strømlinet ud, mens Ruark er ren retro.

Ruark R410 måler beskedne 560 gange 150 gange 290 millimeter, men har alligevel plads til to bas-refleks højttalere med to 20 mm dome-diskanter og to 100 mm bas-mellemtone enheder.

(Foto: Ruark)

De drives af en centralt placeret Class D forstærker på to gange 120 watt. Her sidder også DAB- og internet-radio samt professionelle Burr-Brown digital-til-analog og analog-to-digital konvertere på 32 bit.

R410 kan f.eks. forbindes til en internet-router via et Ethernet-kabel eller trådløst over Wi-Fi (802.11ax), så man kan streame musik i høj lydkvalitet.

Ruark-nyheden har også integreret Spotify og TiDAL apps, ligesom man har rådighed over Apple AirPlay og Google Chromecast. Endelig er der integreret Bluetooth 5.1 med aptX HD for optimal lyd.

Det kompakte R410 lydsystem kan enten betjenes fra et cirkelrundt panel på toppen eller Ruarks medfølgende trådløse fjernkontrol, der ligner en ufo i mini-format. Alternativt kan man downloade en app til smartphones og tablets.

Apropos mobiltelefon – så er R410 udstyret med et USB-C stik. På den måde kan man lade mobilens batteri op, samtidig med at den sender streamet musik via det klassisk udseende musik-anlæg.

Endelig finder man også HDMI stik med eARC forbedringer, så Ruark nyheden kan bruges til at sende lyden fra en tv-skærm ud i lokalet.

Man kunne vel godt forestille sig, at folk ville stille R410 under storskærmen, hvor det afløser en soundbar eller tv-højttaler.

Så meget om det moderne og digitale. Ruark kan imidlertid meget mere og bygge bro til ældre analoge lydkilder:

R410 rummer f.eks. en FM og DAB+ radio samt en for-forforstærker, så man kan forbinde sin pladespiller med vinylplader direkte til musik-systemet.

Dertil kommer phono-stik til f.eks. cd- og dvd-afspillere eller kassette-båndoptagere. Man finder sågar et USB-C stik, så R410 kan lade mobiltelefonens batteri op.

Det eneste nymodens, der bryder den klassiske front i valnødde-træk er et fire tommers LCD-display til at vise kanalvalg, klokken osv. Det kan justeres i lysstyrke, så det ikke er så fremtrædende.

Hele herligheden er desværre ikke helt billig. På det engelske marked koster det retro-friske Hi-Fi system 1.299 pund eller ca. 11.500 danske kroner….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lille Sony med stor lyd