Xiaomi har ny topmobil den 1. september

Kina sætter nye grænser for børns brug af mobil

(Foto: Getty Images / Unsplash+)

Kina er ubetinget verdens største fabrikant af smartphones, men samtidig er kineserne ved at indføre klodens skrappeste regler for, hvor meget børn og unge må bruge mobilerne.

Ifølge det seneste forslag fra de kinesiske myndigheder må 16- til 17-årige fremover kun have deres telefon tændt i to timer om dagen.

Skærmtiden for kinesere mellem otte og 15 år skal samtidig begrænses til kun én time i døgnet, mens børn under otte år må kun have adgang til smartphone i 40 minutter.

Forslaget, der ventes vedtaget af regeringen i Beijing, kommer fra Cyberspace Administration of China (CAC).

Den har også tidligere vakt opsigt med forslag, som går strikt imod den store kinesiske elektronik-industris interesser.

Til gengæld vil forslaget uden tvivl vække genklang hos den del af de danske politikere – inklusive vores statsminister Mette Frederiksen – der har været ude med tanker om at fjerne danske børn fra smartphone-skærmene.

Kina har allerede sat grænser for, hvor mange timer om ugen at børn og unge må spille online på deres mobil, tablet, konsol eller pc. (Foto: Tencent)

Det nye kinesiske forslag indebærer også, at børn og unges mobiltelefoner skal være slukket mellem klokken 22 om aftenen og 6 om morgenen.

De lokale teleselskaber skal være med til at kontrollere, at reglerne bliver overholdt. Hvis de ikke allerede kender deres brugeres identitet og alder, skal de afkræve et bevis, hver gang en bruger tænder sin mobil.

Smartphones solgt i Kina skal også forsynes med en app, som gør det nemt for forældre at redigere, hvor længe deres børn må benytte telefonen og, hvad de må se på den.

Indhold hos kinesiske teleselskaber og internet-udbydere skal desuden markeres tydeligt til hvilken aldersgruppe det henvender sig til.

Kinesiske børn under tre år vil kun få lov til at bruge mobiltelefonen til sang og musik. Billeder og videoer bliver bandlyst.

Børn mellem 12 og 18 år skal primært benytte smartphones til undervisning, tv-serier og nyheder. Desuden vil direkte statsligt-styret indhold og advarsler være undtaget.

Ligesom ved tidligere begrænsninger i Kina skal det nye forslag være med at forhindre, at børn og unge bliver afhængige af deres mobiltelefon.

Kinas mange fabrikanter af smartphones og bærbare spillekonsoller – her Tencents og Logitechs fælles model – bliver nødt til at ændre på deres produkter for at leve op til de nye regler. (Foto: Tencent)

Sundheds-ministeriet i Beijing har tidligere vist sig offentligt bekymret over, at de mange timer ved skærmen kan skade landets børn og unges udvikling og opvækst.

Ministeriet har f.eks. sat grænser for, hvor meget Kinas ungdom må bruge på spil, streaming og andre online services.

Unge kinesere må således kun sidde med online-video-spil i tre timer om ugen – og kun i weekender, i ferier og på officielle fridage.

Ifølge nyhedstjenesten CNBC er der fortsat tvivl og uenighed om, hvordan de nye skrappe regler skal indføres i praksis:

Skal det f.eks. være mobilfabrikanter som Huawei, Vivo eller Xiaomi, der har ansvaret – eller skal det være teleselskaber eller leverandører af telefonernes styresystemer.

Under alle omstændigheder skal Apple ændre sin forældre-kontrol, hvis man også fortsat vil sælge så mange iPhones til kinesere. Også Google må foretage ændringer i Android.

Endnu større udfordringer står Kinas software-industri overfor. Det gælder ikke mindst giganter som ByteDance med TikTok eller Tencent med WeChat og tonsvis af mobilspil….

1 kommentar

  • Having read this I thought it was really enlightening. I appreciate you
    spending some time and effort to put this short article together.
    I once again find myself spending way too much time both
    reading and leaving comments. But so what, it was still worth it!

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Xiaomi har ny topmobil den 1. september