Husk også at læse Trends & Travel

Gode råd til en it-sikker sommerferie

(Foto: Anastasia Nelen / Unsplash)

Det kan være svært nok at holde it-kriminelle fra døren til hverdag – både på arbejdspladsen og derhjemme med huset fuldt af laptops, tablets og smartphones.

Når sommerferien så banker på, og vores fokus rettes mod nye oplevelser og indtryk, ryger paraderne desværre noget ned hos mange.

Det er dumt, for netop i ferierne og på rejser i udlandet har hackere og andre cyber-forbrydere let spil til at overliste forbrugerne.

Det viser mange års erfaringer hos sikkerheds-specialisten www.eset.dk. Det oprindeligt tjekkiske firma har udviklet antivirus-systemer siden 1987 og sælger i dag it-sikkerhed i 202 lande verden over.

I samarbejde med Leifshows.dk har ESET Nordics danske sikkerheds-ekspert Leif Jensen samlet 10 gode råd, som alle, der tager på sommerferie, burde følge, hvis de vil have en it-sikker fritid:

(Foto: ESET)

Drop gratis Wi-Fi – brug mobildata
Det kan være fristende at bruge hotellets, cafeens eller campingpladsens gratis Wi-Fi.

De kan være ok til almindelig surfing på internet, men så snart man bruger personlige data, skal man passe meget på. Det kan f.eks. være brugernavne og passwords til sociale medier, banker, elektronisk post osv.

Så er det mere sikkert at bruge mobildata på sin smartphone. Her kan man enten dele sit Wi-Fi via telefonen eller medbringe et lille mobilt Wi-Fi hotspot.

I den forbindelse kan man enten bruge et ekstra sim-kort fra sit teleselskab eller købe et forudbetalt sim-kort dér, hvor man holder ferie.

Hold øje med dit kreditkort
Det er ikke alle steder i udlandet, at man har fået mobile kort-terminaler, som kan bruges ved bordet på restauranten. I stedet vil tjeneren gerne låne ens kreditkort og bruge det på en terminal ude bagved.

Som udgangspunkt skal man afvise denne form for betaling. Risikoen er alt for stor til, at kreditkortet bliver kopieret, mens tjeneren er ude af syne.

Hvis ikke andre muligheder for betaling er til stede, skal man insistere på at gå med tjeneren ud til hans terminal. Du må aldrig slippe dit kreditkort af syne.

(Foto: Tony Tri / Unsplash)

Drop kreditkortet – brug kontanter
I Danmark bruger vi efterhånden kontanter mindre og mindre. I stedet betaler vi med Dankort eller MobilePay.

Sådan er det bestemt ikke overalt i udlandet. Tværtimod kan det være en fordel at benytte kontanter. Kun i større hoteller, på anerkendte restauranter og i seriøse butikker er det ok at vifte med kreditkortet.

Hent kun kontanter i en officiel hæve-automat i en bank, som typisk har et lavere hæve-gebyr. Pas på små butikker, der tilbyder veksling og kort-hævninger. Her er sikkerheden som regel dårligere og risikoen større for, at kreditkortet bliver kopieret og misbrugt.

Pas godt på dit pas
Det kan være rigtig besværligt at miste sit pas i udlandet – så pas godt på det.

Mange hoteller be’r om pas i forbindelse med indtjekning. Det er ok som officiel identifikation, men du må ikke lade receptions-personalet stikke af med dit pas for lige at skanne det i baglokalet.

Lad heller ikke hotellet beholde dit pas. Læg det i stedet i en sikker boks, der ofte findes på hotelværelset. Alternativt har gode hoteller også en central sikkerheds-boks, hvor gæster kan opbevare værdier.

(Foto: Mika Baumeister / Unsplash)

Læg ikke fotos i sociale medier, mens du er på ferie
Det er fristende at vise sin ferie frem til venner og bekendte via sociale medier. Mange lægger således fotos op hver eneste dag.

Den slags kan være en direkte invitation til en indbrudstyv hjemme i Danmark. Især, hvis man fortæller i de sociale medier, at hele familien er med på rejsen, og boligen står tom imens.

Vent med at præsentere billederne, indtil du er hjemme igen.

Pas godt på din smartphone
Alt for mange lægger deres smartphone foran sig, når de sidder i en bar, på en cafe eller en restaurant. Det gør de både i Danmark og på ferien i udlandet.

Glem den dårlige vane, uanset hvor gerne du vil vise din fine nye mobiltelefon frem. Risikoen for et hurtigt tyveri er alt for stor.

Lad ikke andre kigge med på laptoppen
Det er fristende at sidde og arbejde på sin laptop alle andre steder end på sit hotelværelse. Gør man det på en cafe eller på gaden, kan mange uautoriserede øjne kigge med.

En god idé er at bruge nogle få hundrede kroner på et såkaldt ”privacy filter”, der fås til skærmen på de fleste laptops. Det forhindrer andre end dig selv at følge med i, hvad der sker på displayet.

Vær forsigtigt, hvis du låner en laptop
Hvis du har brug for at låne en pc på det lokale bibliotek, på hotellet eller i en lufthavn, skal du være meget forsigtig.

Medmindre du udelukkende skal bruge den lånte laptop til at surfe på internet, er faren ikke så stor. Det er den til gengæld, hvis du bruger pc’en til emails, kontakt til din bank eller til at få adgang til din arbejdsplads’ it-system.

Sørg for at logge ud fra alle de tjenester og konti, du har brugt. Det er ikke nok blot at lukke vinduet på skærmen. Du skal trykke på ”log out” for at sikre, at den næste bruger ikke kan fortsætter på din konto.

(Foto: Cardmapr.nl / Unsplash)

Pas på, hvilke apps du installerer
Apps er blevet en hverdag for de fleste af os. Vi bruger dem overalt på mobil, tablet og laptop, fordi selv supermarkeder, taxi-tjenester, lufthavne, p-pladser og andre forretninger har hver sin app.

Hvis det samme sker i udlandet, er der god grund til at passe på. Masser af falske apps er i omløb, hvis primære formål er at opsamle brugerens informationer.

Det kan desværre også ske i Danmark, så tjek så vidt muligt op, hvad det er for en app, som du gerne vil downloade eller bliver opfordret til at hente ned.

Når du downloader en app, skal du være meget opmærksom på, hvilke tilladelser du giver den. En parkerings-app har f.eks. ikke brug for at få adgang til dine kontakter på telefonen eller til mobilens mikrofon.

Husk backup af dit kamera
De fleste bruger i dag mobiltelefonen som kamera på ferien.

Sørg for, at de billeder, du tager, bliver automatisk lagret i en cloud-tjeneste, så de ikke ligger og fylder på selve mobilen.

Det samme gælder, hvis du benytter et klassisk fotokamera på rejsen. Alternativt kan man lave en backup af sine billeder på en medbragt laptop….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Husk også at læse Trends & Travel