Her bliver øretelefoner tre-vejs

Unge sjusker med passwords

(Foto: Karina Araujo / Unsplash)

Smartphones er uundværlige for unge mellem 18 og 29 år – også kaldet Generation Z.

Til gengæld har den mobile sikkerhed ikke samme høje prioritet. 40 procent i denne aldersgruppe anvender nemlig samme password til deres forskellige gadges og ofte også til services på internet.

Det viser en ny analyse, som Samsung har fået lavet.

Resultatet er foruroligende, fordi de fleste unge – og for den sags skyld folk i alle aldre – opbevarer personlige oplysninger på deres mobiltelefon.

At det kan gå galt, viser tal for Politiets Nationale Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK). Den arbejder i øjeblikket med 30.000 sager om økonomisk it-kriminalitet.

Hvis det så skulle ske, er de unge mest bange for at for at miste økonomiske data, afslører en nordisk undersøgelse fra Samsung.

En ny analyse afslører, at unge sjusker for meget med deres passwords til smartphones. (Foto: Yura Fresh / Unsplash)

Ifølge den svarer 51 procent af de 18- til 29-årige, at penge, kontonummer og kreditkorts-data er, hvad de frygter er udsat, hvis de skulle opleve hacker-angreb eller andre former for sikkerhedsbrist.

”Det er risikabelt at genbruge passwords, fordi cyber-kriminelle så har langt nemmere adgang til flere konti, når de først har koden til et af dem,” forklarer Claus Holm. Han er landechef for Samsung i Danmark.

”Mange danskere er slet ikke klar over, at deres smartphone kan være en risiko-faktor for it-sikkerhed. Desværre kan mobilerne være en guldgrube for hackere, fordi de indeholder mange vigtige data,” fortsætter han.

Det danske Center for Cybersikkerhed har forleden offentliggjort en password-vejledning. Den advarer om, at alt for mange laver for enkle kodeord og samtidig genbruger det på tværs af f.eks. mobiltelefoner, tablets, pc’er og adgang til online-butikker og -tjenester.

Centret fortæller f.eks, at folk laver kodeord på præcist otte tegn, hvis anbefalingen er mindst otte. Ikke større passwords, der er mere sikre.

Lyder rådet, at kodeordet skal indeholde både bogstaver og tal, bliver tallene ofte placeret til sidst i kodeordet som enten årstal eller tal, som kan erstatte bogstaver.

Alt for mange unge anvender samme password til flere enheder og på internet. (Foto: Gilles Lambert / Unsplash)

Selvom Center for Cybersikkerhed anbefaler at bruge to-faktor-godkendelse, benytter kun 48 procent af de unge sig af den mulighed.

Faktisk afslører Samsungs nordiske undersøgelse, at en fjerdedel af de 18- til 29-årige slet ikke gør noget for at øge sikkerheden på deres smartphone – f.eks. ved at bruge finger-aftryk til at åbne mobilen.

Mange sørger heldigvis for at installere de regelmæssige sikkerheds-opdateringer, der kommer til telefonen. Desuden forsøger de at vælge svære kodeord, som kun de selv kan huske.

”Der ligger en fremtidig opgave for Samsung og andre store spillere i markedet at gøre unge opmærksomme på det vigtige i at have en god mobilsikkerhed,” understreger Claus Holm.

”Det drejer sig ikke kun om god password-skik, men i lige så høj grad om adfærd på hjemmesider, deling af oplysninger,” fortsætter han.

Meget kunne altså tyde på, at danske unge mangler at tage stilling til vigtige og grundlæggende sikkerheds-foranstaltninger, selvom de er født ind i en digital verden….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Her bliver øretelefoner tre-vejs