Som en lyd fra gamle dage

Hvad med en radar på cyklen?

(Foto: Garmin)

Det er ikke kun luksus-biler, der i dag har radar ombord. Også bagud-rettede, der først og fremmest bruges til parkering.

Radar, som peger bagud, findes også som standard på et mindre antal elcykler. Her er radaren ligefrem en sikkerheds-feature i trafikken.

Den advarer nemlig cyklisten om, når f.eks. en bil eller en anden cykel kommer for tæt på bagfra.

Garmin er mest kendt som fabrikant af avancerede smartwatches, cykel-computere eller navigatorer til biler og både.

Nu er en smart radar også kommet på programmet, der samtidig fungerer som rød baglygte på elcykler.

Nyheden er primært beregnet til elcykler, hvor den forbindelse til cyklens elsystem og batteri. Den fås dog også i en variant med indbygget batteri, så radaren også fungerer på en almindelig jernhest.

Garmins nye Varia eRTL615 placeres bedst på stellet lige under sædet. Her fungerer den lidt som det høje bremselys, der er standard på alle nye personbiler.

Når cyklisten træder i pedalerne eller lader sig chauffere frem af elmotoren, sender Garmin enheden radar-pulser bagud.

De reflekterer så på f.eks. biler, lastvogne eller motorcykler i en afstand af op til 137 meter. Via en integreret computer bestemmes den nøjagtige afstand og hastighed, som det bagfra kommende køretøj bevæger sig med.

Cyklisten kan derfor advares i god tid om den truende fare bagfra:

Det foregår enten via vibrationer på det Garmin smartwatch, han eller hun bærer på håndleddet. Eller der kommer en visual alarm på den Garmin Edge cykelcomputer, man har monteret på styret.

Alternativt kan man naturligvis også benytte en smartphone via en særlig Garmin app. Den fås naturligvis både til iPhone og Android.

(Foto: Garmin)

Bruger man smartphone varianten som alarm, vises alle de biler, der befinder sig tæt bagved cyklen. Med en præcis afstands-angivelse for hver enkelt.

Selve baglygten hører også til de mere avancerede af slagsen. Den har f.eks. en lysstyrke på 65 lumens og kan indstilles i fire forskellige trin – inklusive blink.

Når et køretøj nærmer sig bagfra, og radaren opdaget det, vil baglyset automatisk øge sin lysstyrke og blinke vildt, så bilisten er advaret om, at der kører en cykel foran ham eller hende.

Af andre specifikationer er det værd at nævne, at Varia eRTL615 vejer 51 gram og bruger Bluetooth Low Energy til at kommunikere med ure, cykelcomputere og smartphones.

Derudover er den nye Garmin vandtæt efter den skrappe IPX7 standard. Det betyder, at radar-enheden kan tåle at ligge 30 minutter på en vanddybde af en meter uden at drukne. Hvem der så ellers cykler dernede.

Varia eRTL615 kan købes via Garmins hjemmeside og hos udvalgte forhandlere. Elcykel varianten koster 2.349 kroner….

 

 

https://newatlas.com/bicycles/garmin-varia-ertl61-ebike-radar/

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Som en lyd fra gamle dage