Vi er færre «fjæs»

Satellit telefon i mikro-format

(Foto: Garmin)

Jeg skal ærligt indrømme, at jeg er gået rundt med en opfattelse af, at satellit-telefoner var sådan nogle klodser på størrelse med velvoksne walkie-talkies af militær kaliber.

Måske er det længe siden, at jeg har stået med en mobil i hånden, der kan kommunikere direkte med satellitter, når man befinder sig uden for normale mobiltelefoners dækning.

I hvert fald imponerer Garmins nye inReach Mini 2 både med sin klejne størrelse, sin lange batteri-levetid og sine mange muligheder inklusive nødopkald og sporing af forliste personer.

Garmin inReach Mini 2 kommer bl.a. med tovejs sms og hele 30 dages drift på en opladning. Telefonen er så lille, at den finder plads i alle lommer – og så kan den tåle både stød, fald, fugt, støv og store temperatur-udsving. Nyheden er desuden certificeret efter IPX73, hvilket er fem trin højere end selv robuste smartphones.

Ligesom moderne smartphones og smart-ure kan inReach kommunikere med GPS-satellitterne. Dertil kommer så Galileo, QZSS, BeiDou og Iridium nettet af satellitter, der svæver rundt om jorden og sørger for, at næsten ingen del af kloden er uden dækning.

Den lille mobil har også digitalt kompas, uendelig dataplads i ”skyen” og løbende opdatering af lokale vejrudsigter. Godt at vide for eventyrere og andre med hang til at forlade den civiliserede verden

Den lille telefon fungerer dér, hvor almindelige smartphones må opgive på grund af manglende mobilnet. (Foto: Garmin)

Hvis der skulle opstå en nødsituation, kan inReach Mini 2 brugere sende en interaktiv SOS meddelelse til Garmins IERCC. Det er et døgn-bemandet koordinations-center til nødberedskab.

Den nye satellit-telefon er kompatibel med Garmins Explore app på smartphones, og den har TracBack navigation.

Det betyder, at inReach Mini 2 automatisk registrerer sin brugers aktiviteter, geografiske placering og gemmer vedkommens rute passivt.

Skulle brugeren fare vild, kan han eller hun aktivere TracBack. Telefonen vil så guide tilbage tilbage til oprindelsesstedet ved hjælp af en digital sti, der viser på telefonens skærm.

Hvis man bruger sin inReach på ”normal” måde, vil den måle og registrere sin placering hvert 10 minut. I så fald vil telefonen køre op til 14 dage på et batteri.

Levetiden kan imidlertid forlænges til 30 dage, hvis man øger afstandene mellem hvert sporings-event til 30 minutter.

Brugerfladen er gjort ekstra enkel, fordi telefonen typisk bruges under svære forhold og måske dårlig belysning:

Skærmen kan derfor indrettes med egne udvalgte ”widges”, der kan placeres i en bestemt rækkefølge, som passer til den enkelte bruges vaner og præferencer.

Endelig kan inReach 2 brugere tage venner, kolleger og familie med på eventyrtur, selvom de befinder sig alene ude i naturen, på en båd, i en jeep osv.

Det sker ved hjælp af Garmins særlige positions-delings-funktioner som f.eks. MapShare websiden, hvor andre kan se den geografiske placering med øjeblik varsel, når inReach telefonen har sendt sine data hvert tiende minut.

Selve inReach Mini 2 fylder kun 10 centimeter i højden og fem i bredden. Vægten er på 100 gram, hvilket er det halve af, hvad en moderne smartphone tynger med i hånden.

Garmin Mini 2 telefonen koster 3.099 kroner, men kræver et separat abonnement på satellit telefoni. Det fås i mange varianter til priser fra 105 kroner pr. måned….

(Foto: Garmin)

(Foto: Garmin)

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vi er færre «fjæs»