IKEA satser på solen

Mobilen fylder 50 år i dag

Martin Cooper med verdens første mobiltelefon: (Foto: Rico Shen / Wikimedia)

For mange unge mennesker virker det sikkert, som om den har eksisteret altid. Alle har jo en, og tager man f.eks. s-toget i København, kigger passagererne aldrig mere på hinanden, men ned på en lysende skærm, de har i hånden.

Mobilen har fuldstændig ændret vores liv, siden den første håndholdte trådløse telefon-samtale blev gennemført i New York i dag for præcist 50 år siden.

Det var den Motorola-ansatte chef-ingeniør Martin Cooper, der opnåede verdensberømmelse den 3. april 1973.

Han havde som chef været med til at udvikle Motorolas DynaTAC 8000X telefon, der ikke har meget til fælles med nutidens smartphones. Ud over naturligvis, at den ikke behøvede en telefonledning og et stik i væggen for at fungere.

På dette billede står Martin Cooper med sin DynaTAC 8000X den 4. april 1973 i New York. Dagen efter, at han foretog verdens første mobiltelefon opkald samme sted. (Foto: Motorola / New York Post)

DynaTAC var stor som en mursten og vejede over et kilo. Batteriet krævede 10 timers opladning for at kunne telefonen kørende i 30 minutter.

Allerførst med trådløs telefoni var den heller ikke. I årene forinden kunne man nemlig godt købe biltelefoner. Motorola DynaTAC var derfor verdens første håndholdte mobil.

Den berømte første samtale foregik på Sixth Avenue på Manhattan i New York:

Her havde Motorola anbragt en basestation på et af de nærliggende højhuse, hvorfra signalet blev ledt videre i kablerne hos teleselskabet AT&T. Et trådløst mobilnet, som vi kender det i dag, var der altså ikke tale om. Langt fra.

Den første mand med en mobiltelefon lever stadig i bedste velgående. Martin Cooper er i dag 94 år gammel. (Foto: GS200 / Wikimedia)

Med fotografer og journalister sværmende omkring sig ringede Martin Cooper til en af sine største konkurrenter – dr. Joel S. Engel hos Bell Labs i AT&T.

Samtalen skal ordret have lydt: ”Joel, this is Marty. I’m calling you from a cell phone, a real handheld portable phone.”

Mange mente dengang, at Cooper og hans folk havde fundet inspirationen til DynaTAC efter at have set kaptajn James T. Kirk bruge sin Communicator i tv-serien ”Star Trek”.

En del årtier senere indrømmede Martin Cooper i et interview, at hans forbillede snarere havde været tegne-serie-helten Dick Tracy’s armbånds-radio.

Her er min første mobiltelefon fra midten af 1980’erne – en Nokia Mobira Talkman NMT 450. (Foto: Nokia)

Dermed tænkte Cooper allerede for over 50 år siden i de baner, som først meget senere kom med de smartwatches, vi kender i dag.

I mange år efter 1973 var mobiltelefonen en sjælden gæst. Kun få havde råd til en – og når man havde – var der ingen trådløs mobilnet at bruge den i.

Det første kommercielle gennembrud i Danmark fik mobiltelefonen efter 1982. Da blev Nordisk Mobil Telefoni – NMT – introduceret i Skandinavien. Det var verdens første af slagsen, som bredte sig ud over landegrænser.

NMT fungerede analogt og automatisk og afløste de manuelt betjente radiotelefon-systemer, som havde bredt sig nationalt i mange lande.

Ikke alle NMT telefoner var store, tunge og klodsede. Motorola solgte f.eks. denne MicroTac, der faktisk ligner nutidens mobiler meget. (Foto: Redrum0486 / Wikimedia)

Med NMT blev begrebet ”roaming” indført. Det betød, at man kunne hoppe mellem forskellige mobilnet og ikke var bundet til ét bestemt med begrænset rækkevidde.

Lydkvaliteten i NMT var til at overse, og de fleste telefoner var store og klodsede.

I midten af 80’erne ejede jeg selv sådan en svend fra Nokia. Den lignede allermest et telefonrør, som var placeret i toppen af et bilbatteri. Prisen dengang var 25.000 kroner – altså for 40 år siden. Det var mange penge.

NMT-systemets teknologi betød samtidig, at de enkelte sendere havde en meget længere rækkevidde end nutidens 4G- og 5G-master.

I dag – 50 år efter fødslen – bruger alle mobiltelefoner. (Foto: Creative Christians / Unsplash)

Forbindelsen blev sjældent tabt, men signalet kunne blive svagt, ligesom man kender fra FM transistor-radioer.

Desuden var det analoge NMT alt andet end sikkert. Alle med en radio-skanner kunne i princippet lytte med på frekvensen.

I Danmark sluttede NMT-systemets æra den 1. marts 2002 klokken 12, hvor det blev afløst af det digitale GSM-system.

Dermed hoppede vi over i det mobil-system, vi kender i dag. Fra GSM fulgte nemlig i lige linie 2G, 3G, 4G og nu 5G, som er ved at blive rullet ud over hele Danmark for tiden….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

IKEA satser på solen