iPhone mere udbredt end Samsung

IKEA satser på solen

(Foto: IKEA)

Møbelgiganten IKEA har ofte været på forkant, når det gjaldt om anvendelse af bæredygtigt dyrket træ, grønne løsninger i sine varehuse og med opfordringer til sine kunder om at leve mere miljørigtigt.

Nu går IKEA så ind i solceller på en mere praktisk facon:

Sammen med den berømte dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson – se indledningsfoto –  har IKEA udviklet sine første indendørs lamper, der drives af solens stråler. De hedder SAMMANLÄNKAD.

(Foto: IKEA)

IKEA’s samarbejde med Olafur Eliasson og hans ingeniør-makker Frederik Ottesen i deres fælles firma Little Sun har stået på siden 2019

Dengang præsenterede man en prototype på, hvad der senere skulle blive til SAMMANLÄNKAD. Det har dog taget fire år at gøre dem helt klar, så de kan slippes løs hos forbrugerne.

Det sker så her i begyndelsen af april, hvor alle de danske varehuse plus IKEA’s online shop vil have de solglade lamper til salg.

(Foto: IKEA)

Kollektionen består I første omgang af en elegant bordlampe og en sød lille bærbar lygte. Begge skal bringe en ”alternativ energi-kilde til vores hverdags-ting”, som IKEA selv udtrykker det.

Olafur Eliasson selv mener, at vores husholdninger vil gå 100 procent over på bæredygtig energi i de næste ti år. Det vil dog kræve, at alle accepterer solenergi som en oplagt kilde.

For at hjælpe den udvikling på vej vil Little Sun og IKEA øge folks kendskab til alternative energi-kilder som solen.

(Foto: IKEA)

Det skal ske gennem et projekt, der gen-skaber vores verden med SAMMANLÄNKAD som et første eksempel.

I sit design skal IKEA’s kombinerede bordlampe og hængende pendel minde os om solsystemet og dets planeters indbyrdes bevægelser.

Lampens halvt-sfæriske lys er kapslet ind i en reflekterende metalplader. Jordens bevægelse illustreres af to bevægelige ringe.

Astronomer og folk, der interesserer sig meget for vores solsystem, vil uden tvivl elske SAMMANLÄNKAD bordlampen. De fleste andre skal nok lige vænne sig til designet.

Den anden SAMMANLÄNKAD nyhed er en lille soldrevet lys-enhed, som kan enten kan bruge som centralt element i lamperne eller tage med ud af huset. Her kan den så fungere som både lommelygte og hyggelampe.

pendel – en hængelampe – der nemt kan flyttes udendørs for at fungere som en lommelygte.

Begge de nye IKEA lamper kan blive ladet op via USB-A eller USB-C stik. Meget relevant I Danmark, hvor vi jo langt fra solskin hver dag.

Den kombinerede bord- og pendel-lampe koster 699 kroner, mens den lille soldrevne lyskilde fås for 149 kroner….

(Foto: IKEA)

(Foto: IKEA)

(Foto: IKEA)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

iPhone mere udbredt end Samsung