Musikken kommer fra beton

Firma-tablets lever kun i to år

(Foto: LinkedIn Sales Solutions / Unsplash)

I disse tider, hvor alle taler om genbrug og at forlænge f.eks. mobiltelefoners liv, virker det, som om dansk erhvervsliv har været tonedøv over for den grønne trend.

I hvert fald viser en ny undersøgelse, som YouGov har gennemført for japanske Panasonic, at danske virksomheder skifter deres arbejds-tablet alt for ofte.

Udskiftningen sker i de fleste tilfælde efter to-tre år, selvom moderne tablets som f.eks. Panasonic Toughbooks er bygget til et professionelt liv på fem år.

I undersøgelsen svarer 57 procent af de it-ansvarlige i små, mellemstore og store danske virksomheder, at der højst går tre år, inden de ansattes tablets bliver udskiftet. Kun fem procent giver apparaterne en levetid på over fire år.

Panasonic mener, at elektronik-fabrikanterne bør have et større fokus på, at deres produkter kan holde i længere tid og bagefter nemt kan genbruges. (Foto: Freepik)

Det er en hel forkert strategi, mener Panasonics nordiske landechef Stefan Lindau:

”Der er et stort potentiale for bæredygtighed, når man kan få virksomheder til bryde deres vaner med for hyppige udskiftninger af elektronik. En del af løsningen på klimakrisen ligger i at forlænge produkternes levetid. I stedet for hele tiden at smide ud efter et par år og straks købe nyt,” forklarer han.

”De nyeste generationer af f.eks. tablets og mobiltelefoner til professionelle anvendelser burde med god support kunne retfærdiggøre en levetid på i hvert fald fem år,” fortsætter Stefan Lindau.

At der er internationalt fokus på problem-stillingen blev understreget i efteråret, hvor EU-Kommissionen stillede et lovforslag om, at fabrikanter af smartphones og tablets skal stille reservedele og software-opdateringer til rådighed i mindst fem år.

Lovforslaget skal bl.a. tvinge fabrikanterne til at designe deres produkter mere langtids-holdbare og energi-effektive.

Her er danske virksomheders svar på, hvor længe deres tablets typisk er i brug, før de bliver udskiftet med nye modeller. (Grafik: YouGov / Panasonic)

Forbrugerne skal samtidig kunne reparere, opgradere og vedligeholde deres apparater selv. Endelig skal det være muligt at genbruge både enheder og komponenter.

Ifølge det store internationale analysefirma IDC er tech-industrien ansvarlig for mellem fem og ti procent af verdens CO3-udledning.

Derfor er der al mulig grund til, at elektronik-fabrikanterne begynder at tænke seriøst i bæredygtighed via f.eks. øget holdbarhed, levetid, nem reparation og anvendelsen af genbrugs-materialer.

Panasonic kender de fleste nok fra tv, varmepumper, shavere eller lydudstyr, men den japanske gigant står også bag Toughbooks. Det er særligt robuste laptops og tablets, som kan tåle ekstreme arbejdsforhold med rystelser, fald, fugtighed, støv og temperatur-ændringer.

Toughbooks bliver bl.a. anvendt af servicefolk, politi, militær, rednings-tjenester, landmænd, lager-medarbejdere og byggebranchen….

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Musikken kommer fra beton