Slank vellyd fra B&O

Vi kan godt li’ at arbejde hjemme

(Foto: Standsome Worklife Style / Unsplash)

At sidde hjemme i stuen og knokle for sin arbejdsgiver er blevet et helt almindeligt fænomen under Corona, men vender vi måske snart tilbage til skrivebordet på arbejdspladsen, når den værste virusfare er overstået?

Ikke, hvis det står til danskerne. De er mere end parat til at jobbe hjemmefra mindst to dage om ugen fremover.

Mange er sågar klar på aldrig – eller kun sjældent – at sætte deres fødder hos arbejdsgiveren eller møde deres kolleger sådan rent fysisk. Videomøder er helt ok.

Det er især unge danskere, som har accepteret den nye livsstil og gerne vil fortsætte den. Måske er fremtids-forskernes vision om den digitale nomade og et erhvervsliv af freelancere tættere på at blive virkelighed, end mange af os tror.

Det viser en ny undersøgelse, som analysefirmaet YouGov har lavet for Danmarks største it-forhandler Atea.

Ifølge den vil flere to af tre danskere – 68 procent – gerne arbejde hjemmefra mindst to dage om ugen fremover. 10 procent foretrækker endda at arbejde fra hjemme-kontoret alle ugens dage.

Videomøder kan være godt, men fire af ti savner de sociale relationer på arbejdspladsen. (Foto: Zoom)

 

”Danske virksomheder kan lige så godt omstille sig til en helt ny måde at arbejde på. Det er oplagt, at vi tager ved lære af de erfaringer, vi har gjort os gennem det seneste år både i forhold til, hvordan vi holder møder, og hvor meget vi arbejder fra distancen, ” forklarer Annette Otto. Hun er HR-direktør i Atea.

Danskerne fremhæver bl.a, at sparer meget transporttid ved at arbejde hjemme. Det siger 70 procent, 51 procent vurderer, at de har fået en mere fleksibel hverdag.

Hver tredje – 37 procent – mener, at de arbejder mere effektivt hjemmefra. Næsten lige så mange – nemlig 36 procent – svarer, at hjemmearbejde gavner klimaet.

Omvendt indrømmer 44 procent, at  de sociale relationer på arbejdspladsen et blevet svækket under Corona. Også samarbejde og vidensdeling er påvirket negativt. Med henholdsvis 40 og 36 procent.

Den nye YouGov analyse afslører også, at en stor del af danskerne er klar på at tage distance-arbejdet til helt nye højder i fremtiden:

31 procent vil have det fint med at arbejde for en virksomhed, hvor de aldrig møder ind fysisk eller ser kolleger og chefer.

Corona skaber mange flere freelancere og digitale nomader. (Foto: Peggy and Marco Lachmann / Pixabay)

For mænd er tallet 36 procent, og blandt de unge mellem 18 og 28 år er hele 41 procent klar til at arbejde helt selvstændigt hjemmefra.

”Der er mange holdninger til hjemmearbejde. Nogle trives og arbejder bedst hjemmefra, andre bedst fra kontoret og en del foretrækker en kombination,” siger Annette Otto fra Atea.

”Vi kan dog ikke have frit valg på alle hylder. Vi skal finde den rette balance i den treenighed, der er mellem den enkelte medarbejder, arbejdspladsen og samfundet, hvis det skal fungere på lang sigt,” fortsætter hun.

Som andre it-leverandører har Atea det seneste år hjulpet ekstra mange kunder med at etablere hjemme-arbejdspladser og  dermed fastholde produktiviteten, samarbejdet og trivslen under nedlukningen.

Her til sidst nogle af nøgletallene fra den nye rundspørge:

Hvis du selv kunne vælge, og corona-pandemien ikke var en begrænsning: Hvor mange dage om ugen, ville du fremover arbejde hjemmefra i gennemsnit?

0 dage: 10 procent

1 dag: 19 procent

2 dage: 32 procent

3 dage: 19 procent

4 dage: 7 procent

5 dage: 10 procent

Ved ikke: 5 procent

Kunne du forestille dig at arbejde for en virksomhed, hvor du aldrig havde været på arbejdspladsen fysisk, aldrig havde mødt din leder og dine kolleger fysisk, men udelukkende udførte dit arbejde hjemmefra?

Ja, og det ville jeg ikke have noget imod:

Mænd: 36 procent

Kvinder: 25 procent

18-til 29-årige: 41 procent

30-til 39-årige: 31 procent

40-til 49-årige: 26 procent

50- til 59-årige: 35 procent

Over 60-årige: 27 procent

Analysen omfatter 812 interviews med danskere over 18 år, der har arbejde hjemme under Corona krisen. Interviewene er gennemført i perioden fra den 9. til den 15. marts….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Slank vellyd fra B&O