Nu bliver opvasken 100 pct hygiejnisk

Vi sparer på strømmen til jul

(Foto: Energistyrelsen / Colourbox)

I juletiden er danskernes strømforbrug normalt ekstra højt. Vi bruger mere tid på julemaden, drejer op for varmen i stuen og tænder masser af elektriske julelys ude og inde.

Noget kunne dog tyde på, at det bliver anderledes i år. En ny undersøgelse fra Energistyrelsen afslører nemlig, at hver tredje dansker vil gentænke deres julevaner for at spare på strøm og energi.

Ud af de danskere, som planlægger at ændre på deres julevaner, vil langt de fleste skære ned på deres udendørs julebelysning – nemlig to af tre eller 66 procent.

  • 52 procent vil skrue ned for varmen i stuerne, selvom de har gæster.
  • 48 procent vil minimere eller slukke for indendørs belysning.
  • 37 procent vil forberede mest mulig af julemaden på de tidspunkter af døgnet, hvor elpriserne er lavest.
  • 30 procent vil køle mad og rester ned udendørs i stedet for i køleskabet.

I forbindelse med den nye analyse har Energistyrelsen bedt sin spare-ekspert Matilde Grøn Bjørneboe give fem gode råd til en jul, hvor man skærer ned på sit energiforbrug. Flere tips kan man også finde her https://sparenergi.dk/jul .

(Foto: James Weaver / Unsplash)

Pas på lyskæderne
Hvis I ikke kan undvære lyskæderne – så sørg for, at de bruger LED frem for glødepærer. LED bruger 80 procent mindre strøm og holder typisk 25 gange længere.

Glødepærer kan spottes på, at de ofte er aflange i formen, og at man kan se glødetråden i midten.

Sluk i det hele taget al julebelysning på dage, hvor elprisen er høj. Det samme gælder om natten, hvor ingen alligevel kigger på de lysende dekorationer.

Tænk på energien, når I laver julemad
Julen er forbundet med både god mad og søde sager. Derfor kan det være en god idé at sætte flere ting i ovnen på samme tid, selvom tilberedningen måske så tager lidt ekstra tid.

Udnyt i den forbindelse eftervarmen på kogeplader og i ovnen, så meget I kan.

Skru ned for varmen i boligen
Mange af os samles under samme tag i juledagene. De ekstra mennesker skaber i sig selv varme. Når der samtidig laves mad for fuld udblæsning ude i køkkenet, kan huset hurtigt blive mere varmt end nødvendigt.

Derfor er det en god idé at skrue ned for varmegraderne dér, hvor julen holdes. Er man ikke selv hjemme i juledagene, bør man også skrue ned for radiatorer og andre varmekilder.

(Foto: Krakenimages / Unsplash)

Udnyt kulde både inde og ude
Hvis I har æbleskiver, juleand og flæskesteg liggende i fryseren, kan man med fordel tage dem ud i god tid og lade dem tø op i køleskabet.

På den måde udnyttes kulden bedst, og man får en times gratis strøm i køleskabet for hvert kilo kød, man tør op.

Et andet godt tip er at opbevare drikkevarer på altanen eller i haven i stedet for køleskabet. Det samme gælder f.eks. frostvarer i poser, som kan tøs gratis op udendørs. Sørg dog for at placere den f.eks. på en tørresnor, hvor rotterne og andre sultne dyr kan få fat i dem.

Køb julegaver, der sparer energi
Man kan sagtens strøm og energi i de julegaver, der skal ligge under træet i år. Uldent undertøj og varme sutsko vil f.eks. være oplagte.

Man kan også fornøje sig med en god bog eller et brætspil, mens computer, spillekonsol og tv er slukket i en del af juledagene.

En god julegave kunne desuden være en elmåler til stikkontakten, en sparebruser eller et tøjstativ til haven….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nu bliver opvasken 100 pct hygiejnisk