Sjove briller til Pokemon

EU kræver let reparation

(Foto: Kilian Seiler / Unsplash) 

I det seneste års tid har USA oplevet en hel bølge af initiativer, der skal forlænge mobiltelefoners liv og gøre det billigere for menigmand at reparere sine egne gadges.

Under stærkt pres fra politikere og forbruger-organisationer var Apple, Samsung og Google de første store mærker, der gik med. Senere er også Microsoft hoppet på bølgen med sine Surface produkter.

I praksis betyder det, at brugerne kan købe originale reservedele som f.eks. skærme, batterier og cover-dele, som de selv kan udskifte frem for at betale formuer for det hos en reparatør.

EU har også vist stor interesse for at forlænge livet på elektroniske gadges og undgå, at de ender alt for tidligt på lossepladsen – som i dag.

Det første store EU-initiativ på den front var kravet om, at alle mobile enheder skal bruge USB-C stik til opladning.

På den måde kan man bruge samme ladeblok på kryds og tværs af smartphones, tablets, øretelefoner, smartwatches, vækkeure, vejr-stationer osv – uanset fabrikat.

Hvis mobilens batteri, skærm eller kamera-modul går i stykker, skal den ikke længere smides ud. De fleste små-reparationer skal man kunne foretage selv. (Foto: Kev Costello / Unsplash)

USB-C kravet er ved at blive indført i praksis og skal være 100 procent gennemført i 2024. Det eneste store mærke, der mangler, er Apple. Fra iPhone 15 næste år vil det så være sket.

I mellemtiden er EU så gået i gang med næste krav – nemlig at alle smartphones og tablets skal kunne repareres af deres ejere. I hvert fald delvist.

I de nye EU-bestemmelser indgår også, at fabrikanterne skal stille gør-det-selv informationer og bestemte reservedele til rådighed i syv år, efter at apparatet er lanceret. Det gælder f.eks udskiftning af displays og strømforsyninger.

EU-Kommissionen er nu blevet enige om kravene. Derefter skal de vedtages endeligt i EU-Kommissionen og ude i de enkelte EU-lande, før reglerne kan indføres endeligt.

EU-medlemmerne har tre måneder tilbage af en indsigelses-frist. Indtil videre er ingen protester indgået, så meget kunne tyde på, at reglerne går i funktion i begyndelsen af næste år.

EU foreslår en overgangs-periode på 21 måneder. Efter den dato skal alle telefoner, tablets og andre lignende gadges, der sælges i Europa, overholde de nye regler.

Til den tid skal ingen længere være nødt til at smide en smartphone ud, fordi man ikke selv kan udskifte et batteri, eller det ville være for dyrt at få gjort hos en reparatør….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sjove briller til Pokemon