UDU ser ud til at du'

Derfor er iPhone 14 så dyre

(Foto: Apple)

Mange danskere har ærgret sig over, at de nye iPhone 14 modeller er dyrere end alle andre tidligere Apple telefoner.

En af forklaringerne er dukket op nu: Apple betaler over 20 procent mere for at få produceret en iPhone 14 ude i Fjernøsten end sidste års model 13.

Det viser en rapport, som den japanske nyheds-tjeneste Nikkei Asia har lavet. Her har analytikerne fulgt pris-niveauet hos alle Apples større underleverandører. Kort sagt hele Apples ”supply chain.”

Apple betaler f.eks. 501 dollar eller ca.    danske kroner for at få bygget den nye iPhone 14 Pro ax. Forgængeren iPhone 13 Pro Max kostede kun 461 dollars eller ca.   kroner.

Her kan man se byggeprisen i forhold til udsalgsprisen for Apples billigste nye iPhone modeller. (Grafik: Nikkei / Formalhaut Techno Solutions)

Selvom Apple ikke har været ramt af chip-mangel som mange af sine konkurrenter, har prisforhøjelserne også kunnet mærkes.

Apple betaler således 110 dollars eller xxxx kroner alene for sin nye A16 Bionic processor, som bliver fremstillet hos den den taiwanesiske chipfabrikant TCMA.

I praksis vil det sige, at A16 processoren koster Apple 2,4 gange så meget som sidste års A15 chip, der fortsat sidder i de billigere iPhone 14 og iPhone 14 Plus modeller.

Et andet eksempel: De CMOS kamera sensorer, som Apple køber hos Sony, er steget fra 10 til 15 dollars stykket. Det er 50 procent dyrere på ét år.

Komponent-udgifterne i en iPhone 14 afhænger afhænger af, hvor den sælges i verden. Apple har nemlig meget forskellige priser. I USA koster en iPhone 14 Pro Max f.eks. 40 procent mindre end i Danmark. (Grafik: Nikkei / Formalhaut Techno Solutions)

Nikkei understreger, at Apple i øjeblikket forsøger at gøre sig mindre afhængig af Kina. Ikke kun på grund af den dårlige politiske atmosfære mellem Beijing og Washington DC. Men også for at slippe for pludselige fabriks-lukninger på grund af Corona.

Apple har således lavet en mega-aftale med Samsung Display om fremtidige mobil-skærme. Det sender Sydkorea op som den næst-største underleverandør til Apple.

Mens iPhone produktionen falder i Kina, vokser den faktisk i USA. I dag står amerikanske komponenter i dag for 10 procent i en iPhone – flest i de dyrere modeller….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

UDU ser ud til at du'