EU udvikler Google rival

Her er miljørigtig Chromebook

(Foto: Framework)

Selvom de fleste pc- og smartphone-fabrikanter har travlt med at fortælle, at de skam gør noget for klimaet ved f.eks. at pakke deres produkter ind i genbrugspap og lave flere dele i metal og plastik fra genbrug, er der meget få, som går hele vejen.

Inden for mobiler må hollandske Fairphone være forbilledet for alle andre. Fairphone er f.eks. opbygget i moduler, så det er nemt at udskifte skærm, batteri osv og dermed forlænge telefonens liv.

Desuden holder Fairphone nøje kontrol med, hvor råvarerne til deres mobiler kommer fra – og om produktionen er sket CO2 frit og med fair aflønning af folkene undervejs.

Når vi taler laptops og pc’er, er det straks sværere. Det nærmeste, man kan komme, er amerikanske Framework. Her udvikler og bygger man laptops, der er helt modul-opbyggede og nemme at reparere.

Man kan nemt udskifte eller opgradere de forskellige moduler i Chromebook’EN. (Foto: Framework)

Framework vover sig nu i de bærbare pc’ers småsøskende – Chromebooks. De er endnu mere kompakte og må derfor være svære at bygge op i moduler, når al indmaden sidder så tæt.

Frameworks nye Laptop Chromebook Edition er grundlæggende firmaets velkendte bærbare pc, hvor Microsofts Windows styresystem er erstattet med Googles Chrome OS.

En klassisk Chromebook er nyheden heller ikke. Googles oprindelige idé var at skabe små og billige laptops, der var online hele tiden.

På den måde kunne man spare udgifter til harddiske, og brugeren behøvede ikke at tænke på at opgradere sine programmer. Det blev gjort automatisk på internet, hvorfra man downloadede de apps, man lige havde brug for her og nu.

(Foto: Framework)

Princippet gjorde, at Chromebooks blev meget udbredt i skoler og undervisnings-sektoren som helhed. Det gælder også i Danmark, hvor de små laptops dog rendte ind i problemer med Datatilsynet og EU’s regler for nylig.

Det endte med, at skolerne i Helsingør Kommune fik forbud mod at bruge Chromebooks, indtil Google kunne garantere, at elevernes og lærernes informationer ikke blev sendt til en sky i USA.

Problemerne mellem Helsingør og Datatilsynet er siden blevet løst, hvilket nok kan åbne flere døre for Chromebooks i danske virksomheder og den offentlige sektor.

Også fordi moderne Chromebooks for længst har indhentet de ”rigtige” laptops, når det gælder skærm-størrelse og processorens ydeevne.

(Illustration: Framework)

Det gælder også for Frameworks første Chromebook, der er lige så kraftig som kollegaen med Windows ombord.

Det vil bl.a. sige Intels seneste 12. generation Core processorer. Bortset fra på skærmbilledet kan man heller ikke se forskel i det ydre.

Chromebook udgaven er bare mere fleksibel: Den vil nemlig også være i stand til at køre med både Android og Linux apps, ligesom man kan kaste sig ud i SteamOS spil.

Lige så vigtigt er, at den nye Framework laptop er opbygget i let-udskiftelige moduler og dermed kan leve i længere tid på skrivebordet end dens konventionelle konkurrenter.

Modulerne har samtidig den fordel, at man nemt kan opgradere til større harddiske, mere RAM, en ny skærm, et bedre batteri, flere porte osv. Man kan sågar vælge og udskifte rammerne om displayet i flere farver. Det gøres ganske enkelt med små magneter.

Til forskel fra de første Framework laptops har fabrikanten nu også taget fat i råvarerne. Forstået på den made, at de nye bærbare – både dem til Windows og ChromeOS – er fremstillet af 50 procent genbrugt aluminium og 30 procent plastik fra genbrug.

Dertil kommer indpakning i genbrugs-pap, og at Framework laptops kun sendes til kunden med transportfirmaer, der primært bruger elektriske køretøjer.ør.

De største ulemper ved Framework Laptop ChromeBook Edition er prisen, og at der tilsyneladende ikke findes en dansk importør eller distributør.

På det amerikanske marked koster den nærmest grønne bærbare fra 999 dollars eller ca. 7.800 kroner. Det er 50 dollars billigere end den tilsvarende laptop med Windows 11….

Den første Chromebook i moduler kommer med en 13,5 tommer skærm og Intels nyeste 12. generation Core processorer. (Foto: Framework)

Der følger en skruetrækker med ved købet. (Foto: Framework)

(Foto: Framework)

(Foto: Framework)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

EU udvikler Google rival