Natur-fotos med mobil er trendy

Laptop i moduler

(Foto: Framework)

Moderne laptops er blevet så slanke, kraftige og integrerede, at almindelige mennesker ikke længere tør åbne dem for ikke at ødelægge noget.

På dét punkt ligner de smartphones, hvor komponenterne sidder så tæt indendørs, at man f.eks. ikke kan udskifte batteriet selv. Det kræver specielt uddannede fagfolk og koster derfor dyrt.

Den hollandske Fairphone forsøger at gøre op med den skavank ved at være opbygget i moduler, hvor man f.eks. nemt kan udskifte eller opgradere processor, batteri, hukommelse eller selve radiodelen.

Også fint, når en del går i stykker. Så behøver man ikke sende hele telefonen til reparation i mange dage, men kan nøjes med den syge komponent.

Man kan selv udskifte laptoppens moduler og indmad. (Foto: Framework)

Samme grund-idé ligger bag den nye amerikanske Framework laptop. Med den store forskel, at laptoppen fås med de seneste nye og stærkeste motorer, mens Fairphone hinker flere år bagefter,

Framework laptoppen blev præsenteret sidste år og er nu færdig-udviklet og klar, så interesserede kan forudbestille et eksemplar til sig selv. I hvert fald, hvis man bor i USA.

Som udgangspunkt kommer Framework med en 13,5 tommers skærm, der kan vise grafik med 2.256 gange 1.504 punkter.

Displayet er identisk på alle de varianter, man vælger sin Framework laptop i. Resten er helt op til køberen selv og kan skræddersys på en måde, man aldrig har set før på en bærbar pc.

Framework kan skræddersys helt efter køberens ønske. Også i farver. Det eneste, der er standard, er skærmen på 13,5 tommer. (Foto: Framework)

Man kan f.eks. udskifte farven på kabinettet i mange forskellige kulører. Man kan sågar vælge forskellige farver på laptoppen og de tynde rammer omkring skærmen.

Åbner man laptoppen – det kan man trygt gøre, uden at garantien ryger af den grund – vil man opdage, at indmaden er placeret, så den nemt kan opgraderes. Man kan f.eks. selv udskifte hele hovedprintet.

Med andre ord kan man forlænge laptoppens liv ved f.eks. at anbringe en nyere generation processor i stedet for at udskifte hele den bærbare pc.

Det kan i teorien være med til at forhindre en masse elektronik-skrot på lossepladser. En tankegang, man også ser i computerens ”krop.” Den er lavet af aluminium, hvor 50 procent kommer fra genbrug.

(Foto: Framework)

 

Framework tilbyder, at man købe sin nye laptop med forskellige varianter af Intels seneste nye Core i5 og i7 processorer af 11. generation.

Indenbords er der plads til maksimalt 64 GB RAM og 4 TB diske, hvilket burde være alt rigeligt i sådan en lille laptop.

Normalt er antallet af porte fastlagt af pc-fabrikanten. Ikke sådan hos Framework. Her køber man udvidelses-kort efter behov og kan selv vælge, om man har behov for USB-C, USB-A, HDMI, DisplayPort stik eller skuffer til microSD memory.

Endelig er Framework udstyret med et batteri på 55 Wh, et baggrunds-belyst tastatur og et web-kamera i Full HD kvalitet. Det sidder over skærme og gemmer sig bag en skyder, når det ikke er i brug til videomøder osv.

Med Framework følger en lille skruetrækker. Det er alt, man har brug for, hvis man vil udvide eller reparere sin laptop.

Hvert hardware modul er markeret med en QR-kode, så det er nemt at finde og købe det rigtige på Frameworks egen Marketplace hjemmeside.

Fra juli vil Framework kunne levere laptops i små antal til kunder i USA. Derefter kommer Canada, mens Europa må vente til sidst på året.

Basis-modellen med en Intel Core i5 processor, 8 GB RAM, 256 GB SSD lager, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2 og Windows 10 Home skal koste 999 dollars eller ca. 6.250 kroner.

Vil man have mange flere kræfter, betaler man den dobbelte pris for en Framework med en Intel Core i7-1185G7 motor, 32 GB RAM, 1 TB disk, Wi-Fi 6 Pro og Windows 10 Pro….

Man skal ikke bruge mere end en skruetrækker til at skille laptoppen ad og f.eks. udskifte et defekt modul Skruetrækkeren følger gratis med ved køb af en Framework laptop. (Foto: Framework)

Det her er der ikke så mange, der tør gøre selv, når de køber en laptop fra en af markederts store fabrikanter. (Foto: Framework)

Man kan selv vælge, hvilke porte og stik man har brug for. De sidder på et let udskifteligt modul. (Foto: Framework)

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Natur-fotos med mobil er trendy