Stort billede fra lille æske

EU udvikler Google rival

(Foto: OpenWebSearch.eu)

Google Search er uden tvivl den mest populære og mest udbredte søgemaskine i verden. Tænk blot på jer selv: I Danmark søger man ikke længere på internet. Man googler da.

Måske vi snart skal vænne os til en anden måde at søge på. EU er nemlig ved at få udviklet en konkurrent til Google, der skal være mere fair og ærlig i sin visninger af søgeresultater.

Desuden skal den endnu ikke officielt navngivne EU søgemaskine være gratis for alle. Det er Google nemlig ikke:

Brugerne som dig og mig ikke betaler for at læsse det ene søgeord efter det andet ind i Google. Det gør nemlig de firmaer, som bliver placeret øverst i søge-svarene og kan annoncere på brugernes skærme.

EU er gået i  samarbejde med 14 forsknings- og computer-centre i syv europæiske lande. De skal udvikle og skrive den nye søgemaskine, der bliver resultatet af et Open Web Search Projekt.

Hvornår den nye søgemaskine bliver præsenteret, er ikke offentliggjort endnu. De fleste regner med, at det nok ikke varer så længe.

Programmørerne i de 14 datacentre, hvor CSC’s IT Centre for Science i Finland er det senest tilkomne, har allerede været i gang i et stykke tid.

Deres arbejde finansieres af EU’s Horizon Search and Innovation konti, hvorfra der indtil videre er strømmet 8,5 millioner euro til projektet.

Her ligger de 14 datacentre, som er med til at bygge EU’s nye Google Search konkurrent. (Foto: OpenWebSearch.eu)

 

Målet med initiativet er at give folk adgang til online informationer helt gratis, helt åbent og helt neutralt og fair.

Samtidig skal den nye software skabe en åben infrastruktur til internet søgninger, der bygger på europæiske værdier og lovgivning.

Projektets officielle hjemmeside fortæller, at de nuværende søgemaskiner på nettet domineres af store private koncerner som f.eks. Alphabet (Google) og Microsoft med Bing.

De kan hemmeligholde deres algoritmer og fungerer derfor ikke til samfundets gode. En søgemaskine bør være gennemsigtig, gratis og give lige tilgang for alle til online informationer.

I de kommende to-tre år vil it-udviklerne i de 14 datacentre udvikle kernen i et European Open Web Index (OWI).

Det skal skabe grundlaget for selve Open Web Search søgemaskinen og en tilhørende Analys Infrastructure (OWISAI).

Den planlagte infrastruktur vil fremstå som et åbent marked for menneske-centrerede søgemaskiner. Den skal bidrage til et uafhængigt Europa i web-navigation og -søgning.

Den nye søgemaskine skal også tillade virksomheder og den offentlige sektor at bruge webben systematisk som en ressource til innovation og forretning….

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Stort billede fra lille æske