Nu kan vi købe TCL mobiler

Kan man stole på 5G løfterne?

(Foto: Frederik Lipfert / Unsplash)

 

Selvom de fleste mennesker sagtens kunne nøjes med 4G telefoner, gør teleselskaberne sig store anstrengelser for at sælge efterfølgeren 5G til os. Den er der fremtid i – i hvert fald fem til ti år, indtil 6G kommer.

Det er lykkedes rigtig godt: I de sidste tre måneder af 2020 solgte Apple flere mobiltelefoner end noget andet mærke nogensinde før. Forklaring iPhone 12, der er Apples første 5G smartphone.

Ifølge spådomme fra Ericssons seneste nye Mobility Report vil antallet af 5G  mobiler blæse forbi 500 millioner i år. Det er mere end en fordobling fra 2020.

I 2022 vil antallet af 5G abonnementer nå en milliard på verdensbasis. Det er to år hurtigere, end 4G nåede samme punkt for nogle år siden.

Spørgsmålet er så, om 5G lever op til sine løfter?

Ifølge Ericsson køber folk 6G telefoner langt hurtigere, end de gjorde med 5G for 10 år siden. (Infografik: Statista.com)

5G er nemlig ikke lig med 5G allevegne. Heller ikke i Danmark, hvor teleselskaber bruger en slags ”lille 5G” eller 4,5G teknologi, indtil det ægte 5G er indført i hele deres mobilnet.

Det britiske analysefirma OpenSignal har prøvet at tjekke, hvor meget der er reklame og hvor meger realitet, når folk køber 5G abonnementer i en række lande.

Danmark er desværre ikke med i analysen, men resultaterne vil formentlig være tilsvarende i vores lille land. Ikke alle danske 5G tilbud er nemlig lige 5G.

OpenSignal bruger begrebet ”troværdige download hastigheder” i sin analyse. I praksis er det den gennemsnitlige hastighed, som 90 procent af et lands brugere kan opnå.

Resultaterne er betydeligt lavere end de hastigheder på over 500 Mbps, som teleselskaber og fabrikanter af 5G mobiler lover, men de er dog klart hurtigere end 4G.

Når man læser teledselskabernes løfter om 5G mobilernes hastighed, skal man tage dem med et gran salt. (Infografik: Statista.com)

I gennemsnit var 5G hastigheden syv gange hurtigere i de 20 lande, som OpenSignal tjekkede løfter og fakta i. Alene det burde være argument nok for at skifte fra 4G til 5G.

Til gengæld er det tankevækkende, hvor stor forskel der er fra land til land:

Mens 90 procent af sydkoreanerne opnår gennemsnitlige download hastigheder på 161,8 Mbps, får nogle amerikanerne kun en smule højere 5G tempo end koreanernes ”gamle” 4G. Nemlig 14,2 mod 13,5 Mbps.

Selv inden for USA svinger 5G hastigheden meget. Mellem 47,7 og 71,3 Mbps afhængig af teleselskab og, hvor i landet man måler. De hastigheder er imidlertid ikke stabile….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nu kan vi købe TCL mobiler