Dimes er meget billige

Vælg mobilen grønt

(Foto: Telia)

Klima, miljø og genbrug er normalt ikke noget, som mobiltelefon købere skænker en tanke. Meget vigtigere er, om den nye smartphone har et stort display og kan tage flotte billeder.

I de senere år har fænomenet bæredygtighed dog fundet vej ind i telefon-verdenen:

Hollandske Fairphone bygger f.eks. en smartphone, der må være det grønneste, man kan få. Den er bl.a. designet i moduler, som let kan opgraderes. På den måde kans telefonens levetid forlænges med mange år.

Samtidig slår iPhone giganten Apple på trommer for, at firmaets produkter indeholder større og større mængder af genbrugs-aluminium – og at telefonernes indhold af råmaterialer udvindes under forhold, der tager hensyn til både naturen og de mennesker, som arbejder i minerne.

(Foto: Telia)

Nu følger fem af Europas store teleselskaber så op med en miljø-mærkning af mobiltelefoner. Den skal hjælpe forbrugere med bæredygtighed på samvittigheden med at tage det rigtige valg.

I Danmark er det Telia, der indfører den nye ”Eco Rating” af smartphones. Ud fra den kan interesserede købere vurdere de enkelte modellers klima- og miljø-aftryk.

Målet for Telia, Vodafone, Telefonica, Orange og Deutsche Telekom er at skabe en global standard for, hvordan alle mobilproducenter rater deres telefoner i forhold til en række miljø- og klima-faktorer.

De fem store teleselskaber tjekker alle de mobil-modeller, som de vil sælge fra de fabrikanter, der deltager i det nye Eco Rating projekt.

Fra begyndelsen er det Bullitt, Doro, Huawei, MobiWire, Motorola / Lenovo, Nokia OnePlus, OPPO, Samsung, TCL / Alcatel, Xiaomi og ZTE-

(Foto: Telia)

Hver mobil vurderes ud fra en række parametre, der opsummeres i fem overordnede kategorier – holdbarhed, genbrug, let eller svær reparation, ressource-effektivitet og klima-hensyn.

Det samlede resultat angiver en Eco Rating mellem 0 og 100. Jo højere score – desto mere miljøvenlig er mobiltelefonen.

At der er noget at tage fat på, viser Telias grønne regnskab. Produktion og anvendelse af mobiler udgør 20 procent af teleselskabets CO₂ aftryk.

Telia forventer, at kunderne vil kunne se de første Eco Ratings i selskabets butikker og webshop efter sommerferien….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dimes er meget billige