Her er en mobil for te-elskere

En verden i krig

I går markerede man i mange lande, at det var officielt 75 år siden, at anden verdenskrig var slut. Naturligvis en vigtig dato, som dog desværre ikke har fjernet alle magthaveres lyst til at bekæmpe hinanden og deres befolkninger med våben.

Faktisk har vi også krig ret tæt på os i Europa. Kig barte ned til Ukraine, hvor russernes indtog i landet foreløbig har kostet 13.000 menneskeliv.

Det er selvfølgelig intet imod rædslerne for millioner under anden verdenskrig fra 1939 til 1945, men det viser, at skyggerne fra dengang stadig kan lægge sig over os.

I forbindelse med Corona virus pandemien opfordrede FN’s general-sekretær Antonio Guterres tilbage den 23. marts til, at verden skulle benytte mødet med den fælles fjende til at lægge våben og holde våbenhvile overalt:

(Infografik: Statista.com)

”Vores verden står over for en fælles fjende – COVI-19. Virussen er ligeglad med landegrænser og nationaliteter, hudfarve og sprog, parti-farve og religion. Den angriber alle ubarmhjertigt.”

Corona raser stadig i mange lande, men det gør krige, konfligter og terror også. Det viser en analyse, som Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) i anledning af 75-års jubilæet for anden verdenskrigs afslutning.

Infografikken fra Statista illustrerer, i hvilke lande der har været rapporter om bevæbnede sammenstød mellem statslige tropper og/eller terrorist-grupper og rebeller i 2020. Der er desværre mange røder pletter på verdenskortet.

Langt fra alle de viste konflikter lever op til vores traditionelle billede af en krig. Det gør til gengæld situationen i Ukraine og i Syrien.

FN’s general-sekretær Antonio Guterres er desværre stødt på døve øren i sin opfordring til at stoppe med at krig mod hinanden og i stedet kæmpe mod den fælles fjende Corona. (Foto: Mark Garten /United Nations Photo)

Når Mexico f.eks. optræder som et land i krig på infografikken, skyldes det, at ACLED har noteret tre bevæbnede sammenstød mellem rebeller og statslige tropper. I hvert tilfælde var det forskellige repræsentanter for den mexikanske stat – militæret, politi-soldater, special-tropper osv.

I Kreml og Det Hvide Hus ser FN’s generalsekretærens opfordring til en global våbenhvile ikke ud til at have fundet åbne ører:

Ifølge det amerikanske nyhedsmedie ”Foreign Policy” frygter begge regeringer, at en total våbenhvile kunne potentielt sætte grænser for deres egne legitime anti-terrorist operationer rundt om på kloden….

(Indledningsfoto til artiklen: S. Hermann & F. Richter / Pixabay)

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Her er en mobil for te-elskere