Hvis dit tv’s farver skal være helt skarpe

11. november var store datadag

Kan I huske, hvad I lavede søndag den 11. november sidste år? Hvis ikke, kan jeg komme med et forslag. I var online og brugte usædvanligt mange data den pågældende dag. Faktisk 29 pct. flere end på en gennemsnitlig dag i 2018.

Hvad der var årsagen, kan være svært at forklare. Der var f.eks. ikke et kongeligt bryllup, som alle ville se med på. Eller dagen for et nyt folketingsvalg eller et dansk hold i finalen ved en VM turnering.

Næhh – den 11. november var hundrede-året for afslutningen af den første verdenskrig. En fredens dag, der blev markeret over de meste af den vestlige verden. Så måske danskerne tog de historiske briller på og streamede ekstra mange nyheder og live-transmissioner på den dato.

Det viser en sjov statistik, som Telia har lavet. Det store teleselskab har kortlagt, hvornår danskerne brugte data i 2018. Dem konsumerede vi rigtigt mange af i det forløbne år. Faktisk steg danskerne dataforbrug med 16 pct. i Telias netværk – sammenlignet med 2017.

De 16 pct. svarer til streaming af knap en million timers film i HD-kvalitet eller 34,5 millioner timers musik på Spotify. Så det kan godt være, at mange danskere har været på slankekur sådan rent fysisk. Når det gælder dataforbrug, har vi taget voldsomt på i det forløbne år.

Hvis årets mest data-tunge dag er uventet, var nummer to på listen knap så overraskende. Det var nemlig den 28. oktober – og som alle sikkert husker, var det datoen, hvor vi gik over til vintertid. Den dag fik vi en ekstra time at sove længere i om morgenen.

Lad os så fluks kigge helt ned i bunden af Telias liste over data-travle dage i 2018. Årets mindst aktive data-dag var den 24. december. På juleaftens dag lægger vi åbenbart mobiltelefon og slukker for tablet eller laptop. Nu skulle der hygges i den virkelige verden. Julefreden sænkede sig over teleselskabets netværk.

Sådan har det bestemt ikke været, når man kigger på udviklingen hen over de seneste fem år. Siden 2013 er datatrafikken i Telias danske mobilnet mere end seksdoblet. En vækst på 628 pct. for at være præcis.

Fra 2016 til 2017 gik dataforbruget frem med 26 pct, så udviklingen begynder at flade ud, når stigningen ”kun” var 16 pct. fra 2017 til 2018.

Der er nok kun tale om en kort pause i vokseværket. Senest, når 5G telefonien indføres om et par år,  vil danskerne igen gå data-amok. Tænke sig, at man kan downloade en hel Hollywood film i god billedkvalitet på under et minut til sin smartphone….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvis dit tv’s farver skal være helt skarpe