OLED laptop ikke længere luksus

Cyklisten har øjne i nakken

(Foto: Garmin)

De fleste cyklister har i dag en eller anden form for computer med.

Lad det være en smartphone, der bruges som skærm – eller en decideret cykelcomputer, som anbringes på styret og fortæller om alt fra kørte afstande og forbrændte kalorier til at vise digitale landkort.

Men hvor mange har også en baglygte monteret, der kan mere end lyse rødt?Hvis de har, er der en god chance for, at de har investeret en mindre formue i Garmins Varia baglygte med integreret radar.

Den kom på markedet første gang for syv år siden, hvor den var en reel nyhed. Smart er det jo, at baglygten kan advare cyklisten om køretøjer, der nærmer sig bagfra. For eksempel elbiler, som ikke støjer så meget som traditionelle personbiler og lastvogne.

Baglygten er samtidig radar og video-kamera. (Foto: Garmin)

For to år siden lancerede Garmin anden generation af Varia. Da havde baglygte og radar fået kompatibilitet med en app på cyklistens smartphone.

Nu er tiden så oprandt for tredje udgave. Nyheden her er, at baglygten har fået kamera indbygget. Den sørger for, at man ikke kun får en visuel og/eller akustisk advarsel om trafikanter bagfra, men også et billede af køretøjet på ens skærm.

Det nye Garmin RCT715 Radar Camera Tail Light er designet som en opretstående enhed, der skal monteres under cykelsadlen. Det dur altså ikke, hvis man har en almindelig cykel med en masse gods på bagagebæreren, medmindre man finder en anden monterings-metode længere bagude.

RCT715 står så i trådløs forbindelse med enten en Garmin Edge cykelcomputer, et Garmin smartwatch på rytterens arm eller en smartphone på cykelstyret med Varia app’en kørende på.

Baglygtens radar advarer med lyd og lamper på en Garmin Edge cykelcomputer, når køretøjer nærmer sig bagfra. (Foto: Garmin)

Som sine forgængere udsender Garmin RCT715 radar-stråler bagud, som bliver reflekteret fra bagved kommende køretøjer i afstande op til 140 meter.

Hvis cykellygten modtager et reflekteret signal, advarer den rytteren med en beepende lyd og et farvekodet display på computer, mobil eller ur:

Grøn farve betyder, at alt er ok og uden fare. Gul markerer, at et køretøj nærmer sig, mens rødt alarmerer om, at vedkommende kommer tæt på med høj hastighed.

Samtidig begynder cyklens baglys automatisk at blinke mere hidsigt og med højere lysstyrke, så bilisten bliver opmærksom på, at han eller hun er ved at køre op i enden på en cyklist.

Eventuelle trafikale hændelser bag cyklisten optages automatisk på video og kan afslippes via Garmins Varia app på mobiltelefonen. (Foto: Garmin)

Det nye kamera i RCT715 kan ikke – som på nogle andre lignende produkter – bruges som elektronisk bakspejl. Det mener Garmin ikke er relevant, når cyklisten skal koncentrere sig om sin egen kørsel.

Kameraet optager dog løbende hændelserne bagved cyklen på video i Full HD kvalitet og lagrer billederne på et indbygget SD hukommelseskort på 16 GB.

Hvis et integreret accelerometer i baglygten registrerer, at et sammenstød er sket, vil video billederne fra sekunderne forinden blive lagret. på chipkortet.

Videoen kan efterfølgende kaldes frem ved hjælp af Varia app’en på mobilen og bruges som bevis til f.eks. politi og forsikringsselskab eller eventuelt ved en retssag.

Den nye og avancerede baglygte til cyklen vejer 147 gram og er meget vandtæt efter IPX7 standarden.

Det betyder, at den ikke kun kan tåle styrtregn, mudder og snavs. Den kan også sænkes i vand i 30 minutter. Hvem der så end cykler under vand.

Batteriet skal kunne holde i seks timer, hvis man kører med en høj lysstyrke på 65 lumen – f.eks. om natten, i tåge eller i regnvejr. Har man video-kameraet tændt, begrænses spilletiden til fire timer ved 20 lumen.

Garmin sælger Varia RCT715 cykel-baglygten til 3.099 kroner….

(Foto: Garmin)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

OLED laptop ikke længere luksus