El til alle aldre

18 pct. af en Apple er genbrug

(Foto: Thought Catalogue / Unsplash)

Næsten alle pc-fabrikanter har travlt med at markedsføre sig som grønne og klima-opmærksomme, men nok med Apple som den meste ivrige af alle.

Meget kunne tyde på, at Apple ikke kun har det grønne i munden, men rent faktisk også gør en masse konkret og praktisk ved sagen.

Således fortæller Apple, at mængden af genbrugs-materialer i sine iPhones, iPads, MacBooks osv er øget med 50 procent i forhold til 2020. Fra 12 til 18 procent.

Genbruget foregår først og fremmest i aluminium, hvor 59 procent af metallet har været anvendt tidligere. På de nye iPads er 100 procent af coveret genbrug.

Apple har allerede i et par år brugt et par Daisy robotter til at skille gamle iPhones ad og sortere deres indhold af metaller til genbrug. Nu har Apple udviklet en robot-bror – Taz – der specialiserer sig i at genudvinde dyre materialer som f.eks. den såkaldt sjældne jord. (Foto: Apple)

I andre mere usynlige materialer og råstoffer som kobolt, tungsten og sjælden jord var der tale om mere end en fordobling i genbrug. 45 procent af ”rare earth” var således genbrug, 13 procent af kobolt og 30 procent af den anvendte tin.

En så stor eller højere andel af genbrugs-materialer har kun få andre elektronik-mærker i verden. Mobiler fra hollandske Fairphone for eksempel.

Otte af Apples nye produkter fra 2021 havde en genbrugs-andel på over 20 procent. Halvdelen af dem er iPhone 13 og 13 Pro, hvor Apple for første gang benyttede genbrugs-guld i print og kamera-elektronikken på sine smartphones.

Apple oplyser, at man samtidig har skåret næsten al plastik bort fra sin emballage. I 2021 udgjorde plastik kun fire procent af indpaknings-materiet. På de nye iPhone 13 er plastik helt forsvundet fra emballagen.

På Apples Material Recovery Lab i Texas står bl.a. en stor makulator, der kan knuse gammel elektronik i små enkeltdele, der kan genbruges. (Foto: Apple)

Disse imponerende grønne tal fremgår af Apples netop udsendte 2022-udgave af sin ”Environmental Progress Report.”

Apples grønne bestræbelser går langt videre end til selve indholdet i nye produkter:

Rapporten kan således afsløre, at Apple trods en stigning i salget på 33 procent var i stand til sænke forureningen fra sin drift med 23 millioner tons og koncernens CO2 fodspor med 40 procent i 2021.

Apple har som mål at opnå fuldstændig CO2 neutralitet for sig selv og hele sin produktions-kæde med eksterne fabrikker i 2030. Alle fabrikker skal være overgået til bæredygtig elektricitet ved udgangen af 2029….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

El til alle aldre