Sådan har du ikke hørt musik før

Webben fylder 30 år

(Foto: Gerd Altmann / Pixabay)

For 30 år siden – den 6. august 1991 – lagde den britiske fysiker Tim Berners-Lee verdens første webside op på internet.

Det skete, mens han arbejdede på det store atom-forsknings-center CERN i Geneve, hvor man i adskillige år havde arbejdet med, hvad der i dag kaldes for internet.

Dengang hed det Arpanet og var beregnet til, at forskere og militærfolk kunne sende advarsler og meddelelser hurtigt til hinanden.

Opfundet var nettet tilbage i 1950’erne, hvor USA ville kunne forbinde sine underjordiske siloer med atomraketter med centralt beliggende kontrolcentre.

Tim Berners-Lees idé med at skabe fælles programmerings-sprog – Hyper Text Markup Language (HTML) – lagde grundstenen til World Wide Web – som vi alle bruger som en naturlig del af vores hverdag i dag.

En webside blev da defineret som et unikt værtsnavn, der i forbindelse med en name-server kan forvandles til en IP adresse.

(Infografik: www.statista.com)

 

Berners-Lee er siden blevet slået til Sir af den britiske dronning og er stadig meget aktiv. Han er bl.a. en af de største forkæmpere for, at internet skal forblive frit og uafhængigt – ikke blive et værktøj for politikere og rent kommercielle virksomheder.

Den første webside havde URL adressen http://info.cern.ch.

Ved udgangen af 1992 var der ti websider online. Det hele tog dog først rigtigt fart, da CERN lagde WWW teknologien ud royalty-fri i 1993, så alle kunne bruge den gratis.

I 1994 havde webben bredt sig til 3.000 sider, hvor en af dem var Yahoo! – verdens første online katalog og søgemaskine. Den hed i øvrigt ”Jerry and David’s Guide to the World Wide Web.”

Yahoo!, der i dag stort set kun bruges i Asien, blev hurtigt kopieret. I Danmark var det Jubii, hvis navn er egentlig bare er en oversættelse af det amerikanske udtryk for begejstring.

Tim Berners-Lee skabte webben for præcist 30 år siden. (Foto: Jwslubbock / Wikimedia)

Jubii skabte med Martin Thorborg, Jakob Faarvang, , Henrik Sørensen, Kasper Larsen og Andreas Jürgensen et helt nyt begreb i dansk erhvervsliv – internet entreprenør eller online iværksætter.

Det helt store gennembrud fik internet, da Google kom på banen i 1998. På det tidspunkt omfattede internet vokset til to millioner websider, der pludselig blev meget nemmere at finde ved hjælp af Googles søgemaskine.

I forbindelse med sin 30-års fødselsdag er antallet af aktive hjemmeside opgjort til 1,88 milliarder på verdensplan. Hver dag øges tallet og er i skrivende stund helt præcist 1.879.864.078….

Til lykke med den runde fødselsdag….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sådan har du ikke hørt musik før