Billigere mobil i Sydamerika

World Wide Web fylder 29 år

Vi bruger det alle hver dag, men de færreste af os er opmærksomme på, at fænomenet også har en alder. Den mest synlige del af internet – World Wide Web – blev 29 år i går. Selve internet er 20 år ældre og hed i begyndelsen Arpanet.

Never mind. Lad os koncentrere os om World Wide Web – den brugerflade, som har gjort internet til hvermands eje. Den blev skabt hos CERN i Geneve, der er en gigantisk partikel-accelerator bygget ned i jorden. Og webbens fader var/er den 62-årige englænder Sir Timothy Berners-Lee, der i dag er professor på det berømte universitet i Oxford.

Tim Berners-Lee har altid propageret for, at internet skal være åben og for alle. Det var nettet også i mange år, men desværre ikke længere. I dag domineres internet af en håndfuld gigantiske platforme, der begrænser innovation og er godt på vej til at udslette det kreative, ofte skæve og altid vigtige ocean af blogge og små websider.

Det skriver nettets far i et åbent brev til det britiske dagblad ”Guardian”, hvor han tegner et dystert billede af World Wide Web i dag og i fremtiden.

Webbens skaber mener, at nettet er blevet koncentreret hos alt for få giganter, der til gengæld har alt for stor magt. Det strider mod internets ide om at være en fri kommunikations-kanal for alle.

Det er ikke for sent at ændre denne triste trend. Men det vil kræve en stor politisk anstrengelse på tværs af landegrænser at stoppe den negative udvikling. Indflydelsesrige forretningsfolk, tech-specialister, myndigheder, kunstnere, akademikere og politikere må sætte sig sammen for at bygge den ”web, vi alle gerne vil have.”

Tim Berners-Lee advarer direkte mod den magt, som Google, Facebook og Amazon har fået over internet og dermed hverdagen for milliarder af mennesker verden over.

De fungerer i dag som dørvogtere, der ”kontrollerer, hvilke ideer og meninger der bliver set og delt, skriver Berners-Lee i sin artikel i Guardian. De er så store og stærke, at de kan hæmme konkurrence ved at skabe deres egne online grænser. Tag f.eks Facebooks selv-bestaltede ret til at vise, hvad brugerne må se i deres nyhedsstrømme.

”De køber de kreative nye start-ups op. Overtager alt det nye og innovative. De ansætter industriens top-talent, og de udnytter de utrolige mængder data om os selv, som vi forærer dem ved at bruge online services hver dag. Fra sociale medier til Google ads. Jeg trorat de næste 20 år vil blive langt mindre fornyende end de forrige”, forklarer den berømte internet-pioner.

World Wide Webs far er ikke glad for at se sit barns udvikling. (Foto: Paul Clarke / Wikimedia)

Internet var oprindeligt skabt som en fri og anarkistisk platform, hvor alle kunne gøre, som de havde lyst. Data og informationer var spredt ud på små servere, der kunne stå alle steder i verden. Helt decentralt.

I dag sørger Google, Facebook og Amazon for en stærk centralisering af både meninger og data. Det giver en stor teknisk følsomhed, når f.eks. Amazon går ned og tusinder af virksomheder pludselig står uden adgang til deres informationer i ”skyen”. Men den skaber også en flaskehals, hvor oplysninger bliver koncentreret og langt mere kraftige end før.

Berners-Lee nævner i den forbindelse de mange teorier om konspiration og spionage helt op til at øve direkte indflydelse på den amerikanske valgkamp via hundreder af falske social medier profiler. Den slags ”kampagner” er blevet gjort meget lettere via centraliseringen af internet.

Selvom Facebook, Google og co måtte bruge mange penge på velgørenhed, er de dårlige til at arbejde med samfunds-mæssige opgaver. De er skabt til at tjene penge – ikke til at tjene samfundet, skriver internettets farmand.

Verdens første webserver var denne NeXT arbejdsstation, som Tim Berners-Lee brugte, da han arbejdede i datacentret hos CERN i Schweiz. NeXT blev i øvrigt bygget af Steve Jobs i den periode, hvor han var smidt ud fra Apple.

Løsningen kunne være at bygge juridiske og/eller regulatoriske rammer for, hvad internet skal være – og hvor stærke giganterne må blive. Lidt i stil med EU’s konkurrence-myndigheder, der gang på gang har vist sig som en torn i øjet på f.eks. Google og Facebook. Her skal myndighederne blot ikke forhindre monopol-dannelse i økonomi og markedsandele, men i samfunds-mæssig magt og sociale mål.

I sidste ende mener Sir Timothy Berners-Lee, at det skal være os selv, der fikser fremtidens internet. Brugerne. Aktive og kloge mennesker, der kan forindre nogle få virksomheders over-herredømme over verdens største kommunikations-kanal.

Ifølge Lee er disse giganter nemlig som regel tilfredse med status quo. Måske begyndte de selv som en lille god idé, men deres nuværende imperier er ikke interesseret i udvikling og reel fornyelse, så længe de tjener mange penge.

Tankevækkende ord på en 29-års fødselsdag. I øvrigt til lykke med dagen WWW….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Billigere mobil i Sydamerika