Farvel til det gamle Instagram?

Internet solgt for 34 mio. kroner

(Foto: Webfoundation.org)

I 1989 blev den folkelige del af internet – World Wide Web – skabt af den britiske computer-mand Sir Tim Berners-Lee arbejdede på partikel-forsknings-centret CERN i Geneve.

32 år senere blev programkoden til webben solgt på en online auktion hos britiske Sotheby’s. Prisen var 5,4 millioner dollars eller ca. 34 millioner.

Koden lå i det nye digitale mode-fænomen, der kaldes for en NFT – Non Fungible Token. Den fylder omkring 9.550 linier og lagde grunden for den måde, som internet-sider kan betjenes med klik og links, man forbinder dem med.

Det tekniske udtryk for den slags var Hypertext Transfer Protocol eller HTTP – de fire bogstaver, vi stadig ser allerforrest i alle internet adresser.

Berners-Lee afviste at patentere sin opfindelse. Den kunne han formentlig være blevet en holden mand på.

I stedet har han i alle årene kæmpet for, at internet skulle forblive åbent for alle. Ingen måtte eje det verdensomspændende netværk, selvom mange har forsøgt at overtage det. I nogle lande er det desværre også lykkes for regeringer eller diktatorer.

Her er et udsnit af den originalle kildekode til World Wide Web. (Foto; otheby’s)

Hans daværende arbejdsgiver CERN kunne også have tjent en god skilling på at sælge sine rettigheder.

Heldigvis valgte den store forsknings-institution i Schweiz at donere dem til teknologien i 1993. Det har uden tvivl været kraftigt medvirkende, at vi har en så stor og folkelig web i dag.

I den britiske avis ”The Guardian” beskriver Berners-Lee sine motiver:

”Jeg sælger et billede, som jeg tegnede ved hjælp af et Python programmerings-sprog, som jeg selv skrev. Billedet forestiller, hvordan koden ville se ud, hvis jeg blev hængt op på væggen og underskrevet af mig selv.”

NFT’en solgt på auktionen indeholder de originale tids-stemplede kodelider, en animeret visualisering af koden, et forklarende brev skrevet af Berners-Lee og en digital plakat af den komplette kode. Alt digitalt signeret af manden.

Mange betragter NFT’ere som den moderne verdens nye kunstværker, og Berners-Lee kalder dem den ideelle måde at pakke webbens oprindelse på.

Sir Timothy Berners-Lee i sine unge dage på sin arbejdsplads hos CERN i Geneve. (Foto: CERN)

Sotheby satte indlednings-buddet for det unikke værk – ”This Changed Everything” er titlen – til beskedne 1.000 dollars.

I det seneste kvarter af auktionen væltede et ind med bud fra hele verden – og prisen katapulterede op som en raket.

Kapløbet endte ved 3,5 millioner dollars, hvortil der skal lægges kommission til auktionshuset og diverse afgifter. Køberen må af med 5,4 mio. USD.

Med dette imponerende beløb overhalede internettet klart den tidligere rekordholder i NFT’ere. Det var den første tweet, som Twitters grundlægger skrev i sin tid. Den gik for 2,9 millioner.

Sotheby’s nægter at oplyse, hvem køberen af NFT’en med de berømte kodelinier er. Måske det er én blandt mine læsere….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Farvel til det gamle Instagram?