En bog fuld af energi

Robotten renser strande

(Foto: Techtics)

Bill Gates har gjort mange gode ting i verden.

Nogle vil sikkert være uenige med mig, når jeg nævner Windows som en af Gates’ triumfer. Uanset, om man nu kan lide at arbejde med Windows, er det indiskutabelt verdens mest udbredte styresystem på pc’er og har hjulpet millioner til at lære at bruge en computer.

Efter at Bill Gates har trukket sig tilbage som topchef for Microsoft, er han begyndt at bruge mange af sine milliarder af dollars til at bekæmpe sygdomme og pandemier – inklusive Corona. Det kan vi vel alle være enige om, er en god ting.

Det nyeste miljø-projekt, som Microsoft har spyttet penge i, kan beundres på Hollands badestrande denne sommer. Det er en selvkørende robot, der renser strandene for affald.

Nå robotten har opdaget f.eks. et halct begravet cigaret skod i sandet, kan den enten suge det op eller grive det med sin mini-gravko. (Foto: Techtics)

Ved hjælp af kunstig intelligens og maskinlæring kan ”BeachBot” – kort bare ”BB” – genkende cigaret-skodder i sandet ved hjælp af sine indbyggede kameraer og skannere.

Senere i projektet kommer så også plastik-flasker og krus, emballage osv. med i oprydningen. Alt affaldet bliver indsamlet og lagret i robottens “mave”, indtil det kan tømmes i en stor affaldscontainer.

BeachBot er opfundet af Edwin Bos og Martijn Lukaart, der sammen kører konsulent-firmaet TechTics med base i den hollandske by Haag.

Projektet støttes i øjeblikkket af Microsoft via Trove App. Her opfordrer man i øjeblikket strand-gængere overalt i verden til at udsende fotos af affald, de er stødt på. Særligt gerne cigarette-skodder, der kan være halvt begravet i sandet og derfor svære at finde.

BB robotten skal lære at genkende og fjerne alle mulige typer affald, som man finder på en badestrand. (Foto: Techtics)

Billederne skal TechTics bruge til at lære BB op. Der bliver brug for omkring 2.000 forskellige fotos af bortkastede cigaretter på en strand, før robotten fuldt forstår, hvad den skal kigge efter.

Trove sammenligner BeachBot med, når et barn lærer at genkende ting første gang. Det tager lidt tid, men til gengæld gør robotten alle strandgæster en tjeneste.

TechTics er i gang med at udvikle to mindre robotter, der skal assistere den større BB. De ”små” skal kortlægge stranden med kameraer og advare storebror om, hvor affaldet ligger og gemmer sig.

De kreative hjerner i den lille hollandske start-up er godt klar over, at robotter næppe bliver den endelige løsning på snavsede badestrande:

”Det største problem med affald er de mennesker, der efterlader det. Før vi får dem lært at opføre sig bedre, bliver strande og natur aldrig helt rene….”

(Foto: Techtics)

 

 

 

…………

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En bog fuld af energi