I Kina er nyhedsoplæsere robotter

Alexa er kommet til Windows

Digitale assistenter og stemme-styrede hjemme-systemer har været det helt store nummer i de seneste par år. De bliver det uden tvivl også i Danmark her op til jul, efter at Googles Assistent nuu er kommet i en udgave, der forstår og taler dansk.

Systemer som Google Assistant, Apple Siri, Amazon Alexa eller Samsungs Bixby har alle koncentreret sig om mobiltelefoner og ”smarte” højttalere som de centrale elementer. Det er dem, man taler til og kan tage en lille dialog med.

Hidtil har pc’erne ligesom været holdt uden for denne digitale fremtid – og især for amerikanerne også nutid. Hvad med de hundreder af millioner desktops og laptops verden over med Windows på?

OK – Microsoft har sin egen stemme-styrede assistent ved navn Cortana. Men hun er stort set ukendt i den brede befolkning, og kun nogle nørder rundt omkring lever med Cortana som deres digitale partner.

Det kan blive helt anderledes fra i dag. Da har Amazon lanceret Alexa for Windows, der bringer verdens mest udbredte digitale assistent til alle computere med Windows 10. Med ét forvandles ens pc tile n smart højttaler, man kan sige kommandoer til og stille spørgsmål. Højst sandsynligt får man også det rigtige svar fra Alexa, der kører med kunstig intelligens på Amazons enorme flåde af servere ude i ”skyen”.

Alexa for Windows er en gratis app. Den tilbyder de fleste af de features og funktioner, som kendes fra Amazons Echo højttalere. Det vil f.eks. sige stemme-styring af alle mulige ting i hjemmet – fra tv og stereoanlæg, over garageport og termostater til køleskab, mikroovn og alarmer med video overvågning.

Hidtil har man skullet bruge en af Amazons Echo højttalere for at bruge Alexa stemmestyringen. Nu kan man også klare opgaven med sin Windows pc.

 

Alexa app’en bruger pc’ens eksisterende mikrofon og højttaler. Det er ikke nødvendigt at have en separat Amazon Echo app. Dog kræver det, at man har en online konto hos Amazon – og sådan en har de fleste jo til at købe ting i verdens største internet varehus.

Når man først har logget sig ind med sin pc, kan man linke den til alle mulige andre Alexa kompatible enheder, man måtte have i huset eller på kontoret. Amazon tilbyder en masse af dem selv, men praler samtidig af at Alexa i dag er kompatibel med 20.000 produkter og anvendelser fra tusinder af fabrikanter.

Og ganske rigtigt. Det er ikke første gang, at vi har hørt om Alexa på pc’er. Både HP, Acer og Lenovo har vist computer, der kan arbejde med Amazons digitale assistent. De har dog alle krævet ekstra software, som kun fungerer på deres egen pc. Amazons nye Alexa for Windows virker derimod direkte og uden mellemled på alle Windows 10 kompatible computere – uanset fabrikat.

Ved at tale til sin pc kan man f.eks bede om vejrudsigten i byer verden rundt.

Lige nu kan man kun fjernstyre andre apparaters funktioner med stemmen fra sin pc. F.eks. kan man tænde sin mikroovn og lade den lave popcorn, mens man selv sidder med sin laptop ved sofabordet. Pc’ens egne funktioner kan ikke styres fra app’en endnu. Men det skal komme næste år, lover Amazon.

I sin første version kan Alexa for Windows heller ikke arbejde med musik streaming a la Spotify eller køre video playback og video samtaler over internet. Det kommer også i 2019.

Desværre er det også Amazon brugerne i USA, England og Tyskland, som officielt har adgang til den nye app. Alexa kan ikke de nordiske sprog endnu, men ventes at dukke op meget snart….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

I Kina er nyhedsoplæsere robotter