Tag din pung med i vandet

Surround eller soundbar?

(Foto: Sony)

Da de aflange soundbar tv-højttalere dukkede op på markedet, vendte de op og ned på hjemme-biograf markedet, Nu var det ikke længere nødvendigt at fylde hele stuen med højttalere for at få en god lyd fra sit tv.

Indrømmet – de første par års soundbars var ikke ligefrem en Hi-Fi oplevelse, men de viste, hvad der kunne være på vej. Nemlig “bars”, der kunne spille både højt og rent. Kobler man så en ekstra subwoofer på, kan de såmænd også spille dybt.

I dag er markedet nærmest delt i top – dem, der stadig helst vil sidde midt iblandt fire, seks eller otte separate højttalere for at opnå de rigtige ping-pong lydeffekter fra biografen. Og dem, der hellere vil have en soundbar placeret under tv-skærmen. Det er meget mere diskret.

Ledelsen hos Sony i Japan har sikkert haft sine spekulationer om, hvilken retning – eller skal vi kalde det ”religion” – den skulle vælge. Firmaet fremstiller jo nogle af verdens bedste tv. Så skal lyden gerne være lige så god.

(Foto: Sony)

Meget diplomatisk valgte Sony at gå begge veje og overlade det svære valg til forbrugerne selv: I går præsenterede Sony så både sin hidtil mest avancerede soundbar – HT-A7000.    .

Og introducerede samtidig HT-A9 systemet, der skal kunne give ægte surround sound ved hjælp af fine små dåse-formede højttalere og en fælles kontrolboks. Hvis man vil have ekstra bas, udvider man med en separat subwoofer.

Den store fordel ved Sony HT-A9 er, at man ikke har brug for en stor og kraftig surround forstærker og ledninger langt ud til måske syv højttalere for at skabe biograf atmosfæren.

I stedet har Sony lagt en masse computerkraft og smarte digitale algoritmer i den lille Apple TV lignende centrale boks. Den kan såmænd også minde om en tv-boks fra et teleselskab.

Sony kan tilpasse sig automatisk, at de fire højttalere står i forskellig højde og afstand fra lytteren. (Foto: Sony)

De fire medfølgende højttalere i HT-A9 er forbundet trådløst med hinanden. De eneste kabler, man ser, er dem i centralboksen som f.eks. HDMI til tv-apparatet. Dog skal hver højttaler have en ledning til stikkontakten.

Traditionelle surround sound systemer er svære at stille op. Placeringen af hver højttaler i forhold til lytterne er kritisk. Ellers opnår man ikke den ønskede effekt.

Ikke sådan hos Sony. Her benytter man kunstig intelligens som basis for et “360 Spatial Sound Mapping system – forkortet 360 SSM.

Det er et system, der kan måle akustikken i det rum, hvor Sony HT-A9 bliver opstillet. SSM konfigurerer derefter automatisk de fire højttalere og kan sågar ændre opsætningen, hver gang en boks flyttes, eller lytteren sætter sig i en anden stol.

(Foto: Sony)

Man kan f.eks. komme ud for den situation, at de to front-højttalere må placeres i forskellige højde på en reol eller et tv-bord.

Samtidig skal baghøjttalerne stilles på gulvet eller den ene i hovedhøjde lige bag lytteren og den anden ved siden af sofaen.

Det er en næsten umulig udfordring i et traditionelt surround system. Specielt, hvis tv og lydsystem er placeret tæt på en væg i den ene side, mens der er åben luft til den anden.

Alle disse ting skal Sonys SSM computer kunne kaste sig over ved at bruge to mikrofoner, der sidder i hver af de fire højttalere – plus en ekstra mikrofon i kontrolboksen. Tuning-processen tager under et minut.

I hver af de fire A9 bokse sidder Hi-Fi forstærkere, en diskant tweeter og fuldtone enhed i rektangulær form. De stråler opad for at give den optimale spredning af tonerne.

Sonys HT-A9 ser ganske uskyldigt ud med fire trådløse højttalere og en central styreboks. Systemet indeholder dog Dolby Atmos, DTSx og Sonys eget 360 Spatial Sound Mápping system. (Foto: Sony)

Sony fortæller, at de fire A9 bokse kan levere samme lyd som 12 ”virtuelle” højttalere fordelt rundt i stuen. Sony “dåserne” ser ens ud, men er forsynet med markeringer af, hvor de hver for sig bør placeres.

Via en medfølgende app kan man ændre Sonys automatiske opstilling efter egen smag. Der må dog ikke være længere end maksimalt ti meter mellem hver højttaler.

Sonys nye A9 system er bestemt ikke billigt, når det kommer til salg i september. Et sæt med kontrolboks og fire ens højttalere skal koste 15.000kroner. Dertil kommer eventuelt en trådløs subwoofer til enten 3.800 eller 6.000 kroner.

Til sammenligning kan man købe en rigtig god soundbar med Dolby Atmos til den halve pris. Sonys egen nye og meget avancerede HT-A7000 skal koste 11.000 kroner….

Ved hjæl af ni mikrofoner og en indbygget computer kan det nye Sony system tilpasse sin lyd optimalt til alle rum. (Foto: Sony)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tag din pung med i vandet