Danske øretelefoner i eliten

Pas godt på jeres pas

(Foto: Levi Ventura / Unsplash)

Identitets-tyveri er desværre blevet en udbredt forbrydelse i vores stadig mere digitaliserede samfund.

Vi skøjter rundt på internet, brugere mobiltelefon og kreditkort alle vegne. Undervejs sætter vi digitale fodspor og efterlader ofte personlige informationer, hvor vi ikke altid har tjekket modtageren først.

I 2018 oplevede Identity Theft Ressource Center i USA en stigning på 126 procent i antallet af tilfælde med data-kriminalitet. De fleste havde med tyveri og salg af følsomme personlige oplysninger at gøre.

Tallene for 2019 ligger ikke klar endnu, men de bliver næppe mindre. Her i det seneste halve år, hvor mange har været tvunget til at arbejde hjemmefra og derfor køber meget mere online, kan misbruget være mangedoblet.

Data-sikkerheds-eksperten Daniel Markuson fortæller til Trends & Travel, at især tyveri af informationer fra pas og ID-kort er blevet en populær aktivitet blandt cyber-kriminelle.

Tyverier og misbrug af pas-information kan være en større trussel end kopiering af id-kort. Oplysningerne sælges til store penge på den mørke del af internet. (Foto: B.A. / Pixabay)

 

De har kun brug for offerets fulde navn, fødselsdato, nationalitet og pasnummer for at forfalske et dokument. Bagefter kan de krydse grænser og tage banklån i en anden persons navn.

”De fleste mennesker er opmærksomme på kreditkort svindel. Langt færre er klar over, at stjålne pas-oplysninger kan udgøre en endnu større svindel,” siger Markuson. Han arbejder til dagligt som specialist i digital datasikkerhed hos it-firmaet NordVPN.

Pastyverierne foregår både i det små og ved store data-indbrud. Det skete f.eks. for Marriott hotelkæden i 2018, hvor hackere fik adgang til en reservations-database.

Angiveligt fik de cyber-kriminelle adgang til personlige informationer om 500 millioner hotelgæster. Her kunne de stjæle både gæsternes navne, kontakt oplysninger, fødselsdato, kreditkort data og pas-informationer.

”Hackerne er dygtige, og de ved, at informationerne kan bruges til åbne bankkonti, bestille nye hotelværelser, rejse ind og ud ad lande eller skjule sig for myndighederne,” forklarer Daniel Markuson.

Sikkerheds-eksperten Daniel Markuson advarer om at passe godt på sine personlige data fra pas og kreditkort. (Foto: Electronics World)

 

 

Hackerne sælger derfor deres værdifulde oplysninger på det sorte marked – f.eks. via den ”mørke” del af internet. Dark Web kaldes den også for.

Hvor et fysisk pas kan koste op til 14.000 US dollars, hvis de er komplette med digital chip. Informationer om en pasholders identitet og en skannet kopi af passet betaler man i snit 60 dollars for. Digitale skanninger koster omkring 15 dollars i den skjulte del af nettet.

Ifølge sikkerheds-eksperten fra NordVPN findes der heldigvis flere måder, hvor man kan finde ud af, om ens pas-oplysninger misbruges af uvedkommende.

Den bedste kan man finde hos Homeland Security ministeriet i USA. Det fungerer dog kun i USA – og når man rejser ind og ud af landet.

Systemet kræver, at man indtaster sit navn, fødselsdag og pasnummer. Derefter kan man få vist sin internationale rejse-historik og, om ens pas-oplysninger har været misbrugt undervejs.

Hvis man bruger VPN-forbindelser til at overføre sine data, når man er undervejs, har man sikret sig godt. (Foto: Dan Nelson / Unsplash)

 

”Den vigtigste forholdsregel er at holde øje med, hvor man indtaster sine pas-oplysninger eller får sit pas skannet. Gør det kun på sikre hjemmesider og i officielle myndigheders skranker. Skriv ned, hvor du har gjort det – så du kan huske sted, dato, tidspunkt og anledning,” siger Daniel Markuson.

Har man mistanke om, at ens pas er blevet kopieret, skal man straks anmelde det til politiet og få udstedt et nyt.

Markuson arbejder for det virtuelle teleselskab NordVPN, der trods sit skandinaviske navn har hovedsæde i Panama.

Selskabet leverer sikre VPN forbindelser og har 5.000 servere stående i 60 lande. Systemerne bruges af 12 millioner internet-brugere, der har adgang til bl.a. dobbelt kryptering af sendte data, malware blokering og Onion Over VPN.

Sidstnævnte er et lukket netværk, der kræver en Tor-baseret browser – den samme, som bruges i den mørke del af internet….

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Danske øretelefoner i eliten