Airbot holder luften helt ren

Hvor frie er sociale medier?

(Foto; Wattblicker / Pixabay)

De fleste betragter sociale medier som ren underholdning.

Det er en forkert opfattelse, for de er en stadig større del af mange menneskers daglige nyheds-orientering. Godt og dårligt for traditionelle medier.

Det giver selvfølgelig en stigende risiko for mis-information, fordi det ikke er professionelle nyheds-bedømmere og journalister, der skriver historierne.

På den anden side viser politikere og magthavere gang på gang, at de er bange for de sociale mediers magt.

Ellers ville regeringer i 62 lande verden over ikke have blokeret eller begrænset deres befolkningers adgang til sociale medier siden 2015.

Sociale medier er meget andet end et broget underholdnings-tilbud. (Foto: Gerd Altmann / Pixabay)

 

Tallet stammer fra en analyse, som sikkerheds-firmaet Surfshark har foretaget af sociale mediers funktion og status i 185 lande verden over.

I øjeblikket blokerer tre procent af landene sociale medier eller brugen af kommunikations-apps. Alle ligger i Asien.

I Kina, Nordkorea, Turkmenistan og Iran er det primært sociale medier som Twitter og Facebook samt adgangen til Google, som de lokale magthavere stopper adgangen til.

Kineserne har deres egne sociale medier og kommunikations-apps, hvoraf flere har næsten lige så mange brugere som de amerikanske.

FForskellen er blot, at Kinas er stats-kontrollerede og måske censurerede, når det kommer til politisk ømtålelige emner.

(Infografik: Statista.com)

Relativt åbne arabiske lande som Emiraterne og Qatar optræder på den kedelige del af Surfsharks globale liste, for de to lande begrænser brugen af internet opkald via voice-over IP.

Ifølge analytikerne har især udemokratiske regeringer i Afrika og Asien begyndt at sætte grænser for sociale medier i de seneste fem år. Heldigvis er de fleste restriktioner kun tidsbegrænsede.

Aktuelle eksempler på censur af sociale medier kommer fra Cuba, hvor regeringen lukkede for dem, mens demonstrationer og protester fandt sted i Havana den 30. november.

Tilsvarende lukkede Azerbajdsjan delvist ned for sociale medier under Nagorno-Karabakh konflikten i september….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Airbot holder luften helt ren