Brother er nu nummer ét i laserprint

Er Galaxy S24 Ultra bedre end S23 Ultra?

(Foto: Samsung)

Det er ikke hver dag, at Samsung sender bølger igennem den globale smartphone verden.

Samsung gjorde det med sine Galaxy Z Flip og Fold telefoner, der siden er blevet bestsellere og forbilleder for en hel stribe klapmobiler fra andre fabrikanter.

Nu kunne det se ud, som Samsung gentager sin geni-streg med sine Galaxy S24 telefoner. De er nemlig markedets første med en stor portion kunstig intelligens (AI) ombord.

Fra begyndelsen kan man kun få glæde af den spændende nye teknologi i topmodellen Galaxy S24 Ultra, men Samsung lover, at den øgede ”klogskab” vil smitte over på både de billigere S24 modeller og senere også på sidste års Galaxy S23 mobiler.

Rigtigt mange, der sidder og flirter med tanken om at købe en ny Galaxy S24 Ultra, har allerede sidste års glimrende Galaxy S23 Ultra.

Derfor synes vi her på Leifshows, at det ville være oplagt at sammenligne de to telefoner. Hvor er forskellene og de store fremskridt, der kan forsvare, at man betaler mindst 11.500 kroner for en ny smartphone.

Skærm og kunstig intelligens på S24 Ultra kan gøre det endnu flottere med spil på mobilen. (Foto: Samsung)

Skærmen meget bedre
Den del af telefonen, som alle bemærker først, er displayet. Den har samme størrelse i den gamle og den nye Ultra, men byder på en stribe forbedringer.

Først og fremmest er skærmen på S24 Ultra meget mere lysstærk. 2.600 nits mod sidste års ellers ganske flotte 1.700 nits. Det betyder, at man kan se detaljer selv i stærkt sollys.

Samsung har samtidig øget skærmens opløsning til fornemme 3.120 gange 1.440 punkter. Tidligere var den 3.088 gange 1.440 punkter.

Forskellen fra 500 til 505 pixels pr. tomme kan virke minimal, men tekster vil f.eks. stå synligt skarpere på displayet. Det samme vil små detaljer i billeder.

Kendere vil også opdage, at skærmen på Galaxy S24 Ultra er helt flad, hvor S23’erens var afrundet i hjørnerne.

Nogle vil mene, at den nye variant kommer til at se mere moderne ud, mens kritikere vil sige, at S23 Ultra ser blødere og mere håndvenlig ud.

Galaxy S24 Ultra er den første Samsung telefon med et chassis i titanium. (Foto: Samsung)

De ligner hinanden i det ydre
I det ydre ligner de to generation Ultra hinanden rigtigt meget. Det overordnede design-sprog er det samme.

Forskellene finder man f.eks. i telefonernes chassis, hvor Samsung ofrer titanium på S24 Ultra mod forgængerens aluminium. Det gør mobilen mere solid og mindre modtagelig for skrammer.

Højttaler-grillen i bunden af S24 Ultra har fået nyt udseende, ligesom den medfølgende S Pen er blevet mere firkantet end forgængeren. Det er en smagssag.

Galaxy S24 Ultra fås desuden i nye matte farver frem for de traditionelle i højblank. Det er selvfølgelig en smagssag, om man foretrækker det ene eller det andet.

Galaxy S24 Ultra rummer den nye Snapdragon 8 Gen 3 processor, der er markant hurtigere end forgængeren. (Foto: Qualcomm)

Stærkere motor
Mens de nye mindre modeller af Galaxy S24 kører med Samsungs egne processorer, får Ultra topmodellen Qualcomms super-motor Snapdragon 8 Gen 3.

Hvor sidste års S23 Ultra allerede kørte med den stærke generation 2 af Snapdragon 8, overhaler afløser S24 Ultra med 30 procent i regnekraft og 25 procent bedre grafik. Den slags mærkes bl.a. i spil og i multitasking mellem flere apps.

Samsung har samtidig forsynet S24 Ultra med et 92 procent større kølesystem. Det skulle sikre, at telefonen ikke løber varm selv efter flere timer med et krævende videospil.

Kameraerne i S24 Ultra lever højt på ny 50 MP tele og Galaxy AI. (Foto: Samsung)

Kameraer i topklasse
Samsungs S-klasse telefoner er kendt for at have nogle af mobilverdenens bedste kameraer og objektiver. Det ser også ud til at være tilfældet med den nye Galaxy S24 Ultra.

Både S23 og S23 Ultra indeholder samme imponerende Samsung Isocell HP2 billedsensor på 200 megapixel i hoved-objektivet. Den sikrer flotte detaljer og stor dynamik.

Begge telefoner rummer også samme ultra vidvinkel linse på 12 megapixel.

Forskellene mærker man først rigtigt i tele-objektiverne. Her disker S24 Ultra op med et nyt kamera på 50 megapixel, der kan zoome optisk til fem gange zoom.

Forgænger S23 Ultra må her nøjes med en 10 MP tele. I praksis vil S24 Ultra levere skarpere skud tæt på og mere klare og detaljerede billeder på afstand.

Begge telefoner har samme Night Mode, Super Slow-motion, AI hjælp til fotos og Director’s View optagelse med flere mikrofoner.

Nyt i Galaxy S24 Ultra er bl.a. udvidede AI algoritmer til motiv-genkendelse og automatisk indstilling af objektiv indstilling.

S24 Ultra har også fået mere professionelle video-features med stærkere kontrol over blænde, fokus og farve-indstilling.

Endelig kan S24 Ultra optage 8K video med fem gange zoom.

Tegn en cirkel omkring den ønskede information – Galaxy AI klarer resten. (Foto: Samsung)

Kunstig intelligens – den store forskel
Til sidst lige et kig på, hvad det er, der får den nye Galaxy S24 Ultra og den ældre Galaxy S23 Ultra til at være meget forskellige. Nemlig den kunstige intelligens, som Samsung kalder Galaxy AI.

Den bygger på teknologi fra Google, og vi kan derfor regne med, at mange – hvis ikke alle – Samsungs nye smarte features vil dukke op som en del af Android inden længe. Og dermed ogs hos andre smartphone fabrikanter.

”Live oversættelse” er en rigtig ”show-stopper.” Med den kan S24 Ultra oversætte samtaler i ”real time,” uanset om den foregår som sms, email, video møde, lytning til en podcast eller selv, når man kigger på en fremmed-sproget film med undertitler.

Den anden ”show-stopper” er den kloge søge-feature. Her tegner man blot en kreds på skærmen omkring det, man gerne vil vide noget om – og Galaxy AI vil finde informationerne frem på et sekund.

Man kan trylle med billederne via Galaxy AI. (Foto: Samsung)

 

S24 Ultra rummer også en virtuel assistent, der lærer sin bruger at kende. Så kan den f.eks. foreslå relevante aktioner eller levere information proaktivt – baseret på ens aktuelle aktivitet, geografiske placering og tidligere gøremål.

Har du f.eks. brug for at få vist vejen til en restaurant inklusive anmeldelser af den – Ultra’s assistent har det hele liggende klar.

Assistenten kan desuden udføre gentagende opgaver med Ultras personlige Galaxy AI Routines. Det kan f.eks. være at justere lysstyrke og volumen automatisk efter, hvor brugeren befinder sig.

Lige så smart kan det være, at telefonen åbner bestemt apps, når man kobler et sæt hovedtelefoner på. Eller at mobilen tænder sengekants rutiner som natlampe ved en enkelt stemme-kommando.

Galaxy AI kan også lære af sin brugers app-anvendelser. Systemet vil så automatisk allokere de ressourcer, der får ens favorit apps til at køre optimalt.

På samme måde kan Galaxy AI fin-indstille telefonens batteri-spilletid på basis af brugerens normale anvendelser.

Desuden kan Galaxy AI bruges til at optimere ens spil-oplevelser på telefonen. Intelligensen vil f.eks. regulere antallet af vise billeder i sekundet eller få mobilen til at reagere mere eller mindre hurtigt.

Med den kunstige intelligens kan man f.eks. fjerne uønskede reflektioner fra flyvinduer. (Foto: Samsung)

Fotografering bliver klogere
Foto-freaks vil sikkert elske, at Galaxy AI automatisk identificerer scenen og motivet, man tager billeder af – blænde, hvidbalance osv.

Man kan også slippe sin indre kunstner løs ved hjælp af Galaxy AI. Her kan man med ”Generative Edit” skabe nye baggrunde til sine billeder,

Til sidst nogle smarte foto-features, der til dels også kendes fra Googles Pixel 8 telefon:

Det er først og fremmest, at man fjerne objekter fra eksisterende billeder som f.eks. en person, der ikke skal med, en forstyrrende detalje i baggrunden osv.

På samme måde kan man skabe nye baggrunde til sine fotos, tilføje manglende elementer eller sågar ændre, i hvilken retning ens fotomotiv kigger….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Brother er nu nummer ét i laserprint