Facebook skal koste penge

Galaxy S23 Ultra kan mangle plads

(Foto: Samsung)

Samsungs nye toptelefon Galaxy S23 Ultra får mestendels flotte anmeldelser, mens det nye 200 megapixel kamera om bord også henter kritik.

En af markedets skrappeste foto-test-laboratorier – DxOMark – sender f.eks. den nye Ultra helt ned på en delt 11. plads  over de smartphones, det har afprøvet.

Samsungs nye super-kamera viser nemlig svagheder, når det bruges under dårlige lysforhold. Derfor får det kun 140 points hos de franske fotografer.

Bedst med 149 points klarer sig Huawei Mate 50 Pro, som desværre ikke kan købes i Danmark. Også Googles Pixel 7 og 7 Pro samt Apples iPhone 14 Pro og 14 Pro Max klarer sig bedre i disciplinen foto på mobilen.

Nu dukker der imidlertid nok et problem op, som ivrige foto-entusiaster skal være opmærksomme på, hvis de har forelsket sig i Galaxy S23 Ultra.

Dette billede er taget med 50 megapixel opløsning på en Samsung Galaxy S23 Ultra og lagret i RAW format. Det har en opløsning på 8.120 gange 6.120 punkter og fylder altså over 127 MB! (Foto: Weibo)

Trods på til 1 terabyte lager (1 TB) kan den dyre toptelefon komme ud for pladsmangel.

Det skyldes, at super-kameraet på 200 megapixel inviterer til at tage billeder i fuld opløsning. Med flere detaljer i hvert foto.

Så længe man lægger sine billeder i standard JPEG format, kører det hele fint. JPEG-filer er nemlig komprimerede og optager derfor begrænset plads i telefonens hukommelse.

Helt anderledes, hvis man tager sine fotos i RAW-formatet, hvilket mange fotografer gør. RAW giver nemlig optimale betingelser for at redigere billederne efterfølgende.

Et RAW-billede taget i 50 megapixel og højt solskin på Galaxy S23 Ultra kan let beslaglægge 127 megapixel.

Samsungs nye toptelefon kan få et plads-problem på grund af sit nye superkamera på 200 MP- (Foto: Samsung)

Udnytter man så hovedkameraets potentiale på 200 megapixel, vil en RAW-fil let fylde det dobbelte – og så går der ikke længe, inden selv et lager på 1 TB er fyldt til randen.

Samtidig er der jo Samsung-telefonens mulighed for at optage video med 30 billeder i sekunder (fps). Også dét kræver masser af plads.

Sådan en detalje skal man især være opmærksom på, hvis man køber en Galaxy S23 Ultra med mindre lager end det maksimale 1 TB.

Heldigvis kan plads-problemet reduceres ved at bruge cloud-baserede lager-services eller ved at back-uppe sine fotos og videoer på et eksternt drev.

Samsung er først på det danske marked med et 200 MP kamera i en mobil, men sydkoreanerne bliver næppe de eneste.

Andre vil følge trop i den kommende tid, og så vil plads-problemer på mobilen blive meget mere almindelige end i dag….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Facebook skal koste penge