Apple får bedre danske landkort

Disney fylder 100 år i dag

(Foto: Kenrick Mills / Unsplash)

(Opdateret) Vi er alle vokset op med billederne – eller måske rettere tegningerne.

De fleste får et smil om munden og et glad blink i øjet, når de tænker på det firma, der fylder 100 år i dag den 16. oktober.

På denne dato i 1923 blev det, der i dag kaldes The Walt Disney Company, skabt i Californien. Af de to brødre Walt og Roy Disney.

Det er dog kun førstnævnte, der er berømt og gjorde Disney til en verdens-omspændende succes med sine tegneserier, tegnefilm og familiefilm.

Mickey Mouse optrådte for første gang i filmen ”Steamboat Willie” fra 1928. (Foto: Disney / Wikimedia)

Langt de fleste af mine læsere er vokset op med Anders And bladet og det obligatoriske Disney Juleshow den 24. december, inden julemiddagen serveres, og gaverne pakkes ud.

Jeg er også helt sikker på, at de fleste danskere vil kunne nævne flere Disney figurer ved navn end ministre på Christiansborg.

Ligesom hos Apple og HP starter den gode historie om Disney i en garage. Hos Disney faktisk på motorhjelmen af en bil, hvor Walt begyndte a tegne comics figurer i en alder af 18 år.

Det var kort efter første verdenskrig, hvor Walt var ambulance-fører og gerne ville peppe de kedelige sider af bilen med et par sjove tegninger.

Eventyr-mageren over alle – Walt Disney – døde 65 år gammel i 1966. (Foto: Boy Scouts of America / Wikimedia)

Hans glade tegninger opmuntrede de syge patienter og gav ham blod på tanden til at blive professionel reklametegner.

I 1921 flyttede Walt og Roy til Californien for at søge lykken i Hollywood. Kort efter var Disney Brothers Studios en realitet.

Den 16. oktober 1923 betragtes dog som den dato, hvor den nuværende Disney koncern blev skabt.

Fem år senere blev Mickey Mouse født. Disneys første store stjerne og stadig mest berømte figur, selvom Anders And, Fedtmule, Askepot, Bambi, Dumbo, Løvernes Konge, Snehvide, Pinnochio eller Mary Poppins alle har gjort deres for at overtage berømmelsen.

Nu om dage står Disney også for mere moderne figurer som f.eks. i ”Star Wars”. (Foto: Victor Serban / Unsplash)

Walt Disney døde den 15. december 1966, mens ideer og universer lever den dag i dag, hvor Disney er en verdens-omspændende koncern med flere filmselskaber, tv-kanaler, streaming services og en stribe forlystelses-parker.

I stedet for at omremse flere tal vil jeg lykønske Disney ved at lave en liste over små livs-visdomme, som den californiske eventyr-fabrik har stået model til.

Trofast kærlighed. Anders And har elsket Minnie Mouse i 95 år uden at kritisere eller skælde hende ud. Med sin sløjfe i håret må Minnie være et symbol på evigt troskab.

Ikke noget problem at gå hjemme i bar røv i sin fritid. Anders And har gjort det i alle årene. Kun, når Anders har været i bad, tager han et håndklæde om hofterne.

Pluto har vel også et vuff til overs i anledning af den runde fødselsdag. (Foto: Yuantunan / Pixabay)

Man skal kun bruge et par sko for at finde lykken. Spørg bare Askepot.

Kropslige handicaps er intet problem. Tænk blot på Dumbos flyve-øren eller Balus store vægt, når han skal danse i ”Junglebogen.”

Grådighed og et godt hjerte kan sagtens slå i takt. Joakim von And er verdens rigeste mand, men serverer gerne en tallerken varm suppe til sultne indbrudstyve.

Ægte pelse har været yt længere. Det skete allerede med den onde Madame Cruella i filmen ”101 dalmatinere” fra 1961.

Stooort til lykke Disney fra en evig fan….

(Infografik: Statista.com)

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Apple får bedre danske landkort