Ekstra drøn på cykellyset

Elgiganten vil sætte sig på brugte telefoner

(Foto: Elgiganten)

Det er almindelig kendt, at konkurrencen blandt smartphone fabrikanterne er benhård.

De kæmper om hver en krone og hver en promille i markedsandel i en industri, hvor omsætningen er stor, men indtjeningen meget lille.

Faktisk er det stort set kun Apple, der har en indtjening på iPhones, som man vil kalde fornuftig i andre brancher.

Nu kunne det imidlertid se ud, som om den næste slagmark bliver brugte mobiltelefoner.

Hvad de fleste smilede skævt ad for et par år siden, fordi folk da ikke ville købe smartphones, som andre havde haft i hånden, er ved at udvikle sig til ”big business”.

Ifølge en undersøgelse af Deloitte siger 14 procent af danskerne, at de køber deres nye telefon brugt.

Peder Stedal fra Elgiganten: Vi vil være størst i Norden i brugte smartphones. (Foto: Elgiganten)

Samtidig forudsiger analytikerne fra Statista, at markedet for gen-anvendte mobiler vil fordobles i de næste fire-fem år.

Af samme grund har vi i de senere år set flere og flere kæder dukke op, som har specialiseret sig i at købe gamle telefoner, shine dem op og sælge dem igen.

Den mest kendte af disse kæder er nok den finsk-ejede Swappie, der også har haft succes med gen-anvendte iPhones på det danske marked.

Alle større teleselskaber tager også gamle telefoner i bytte, når folk køber nye. Det ender nok med at blive som i bilbranchen, hvor det første spørgsmål hos forhandleren ofte er, hvilken bil de skal tage i bytte.

For et par dage meldte Københavns Kommune sig også under fanerne og opstiller 15 containere rundt om i hovedstaden, hvor folk kan lægge deres gamle mobiler, tablets, laptops osv.

Elektronikken samles så op af kommunens samarbejds-partner Ragn Sells, der skiller de indkomne gadges og udnytter de værdier, som ligger i komponenterne.

Med en større og større andel af omsætningen fra brugt udstyr kommer elektronik varehusene til at ligne bilforhandlere. (Foto: Getty Images / Unsplash+)

 

Udstyr, der kan gen-anvendes, vil blive solgt i andre lande. Indtægterne tager Ragn Sells, mens Københavns Kommune tilsyneladende ikke tjener en krone på det.

Lige i kølvandet på kommunen melder Danmarks største kæde af elektronik-varehuse – Elgiganten – at man vil være Nordens største i brugte telefoner, tablets og laptops.

Meget mere tydeligt kan det næppe blive: Der er masser af penge at tjene på den elektronik, som danskerne ikke længere benytter og typisk har gemt hjemme i skuffer, skabe og kældre.

Ifølge Elgiganten findes det største udbud af brugte elektronik produkter i dag i private online-markeder som f.eks. Facebook eller DBA, hvor folk handler fra person til person.

Den situation vil Elgiganten udfordre og udnytte til egen fordel:

”Vi er ikke først på markedet, men vi har ambitioner om at blive størst og den førende forhandler af brugt elektronik i Skandinavien,” siger Peder Stedal. Han er adm. direktør for Elgiganten.

 

”Efterspørgslen på brugt elektronik stiger som følge af et øget fokus på pris, genbrug og bæredygtighed, som vi ser et stort markeds-potentiale i,” fortsætter han.

Elgiganten tilbyder allerede mange brugte produkter gennem sin Outlet, hvor ”nulstillede” udstillings-varer og retur-produkter sælges.

Den store varehus-kæde satser således på, at 10 procent af omsætningen om senest fem år skal komme fra brugt-salg, trade-in eller reparations-services.

Peder Stedal forklarer, at en brugt smartphone fortsat koster mange penge. Handler man med en privatperson, har man ingen garanti for, at produktet virker. Det vil man have, når man f.eks. køber hos Elgiganten.

Alle brugte telefoner vil være tømt for indhold og nulstillet, repareret, kvalitets-tjekket og udstyret med to års garanti.

Det er Elgiganten ikke ene om at tilbyde, men på grund af sin størrelse i markedet for nye elektronik-produkter håber kæden også at kunne sætte sig på hovedparten af brugtsalget.

(Illustration: Elgiganten)

 

Elgigantens nye satsning kommer midt i en international trend, der går mod en øget standardisering og forlængelse af elektronik-produkters levetid.

Hvor folk tidligere købte en ny smartphone hvert år, kan flere og flere nu se fornuften i at holde deres telefon kørende i flere år. Det vil spare masser af elektronik-skrot på alverdens lossepladser.

Fra USA er en ny ”gør-det-selv” bølge ved at svuppe ind over Europa. Danmark er endnu ikke officielt med i denne ”iFixit” trend, men flere af vores nabolande er.

Ideen er, at det skal være nemmere end i dag at reparere sin egen mobil fremfor at smide den ud eller ofre mange penge på at få den ordnet på et autoriseret værksted.

Flere af verdens store fabrikanter som f.eks. Samsung, Google, Apple, Fairphone, Motorola og Nokia er hoppet med på bølgen og tilbyder nu originale reservedele, som folk kan købe online til f.eks. udskiftning af skærmglas, bagplade, batteri eller kamera-modul….

Fakta om Elgigantens satsning på genbrug af smartphones

  • Elgigantens ambition er, at 10 procent af koncernens nordiske omsætning skal komme fra salg af brugte produkter og cirkulære services som reparation, trade-in, genbrug og genanvendelse inden 2028.
  • Planerne ligger klar for at udvide til også at omfatte salg af brugte tablets og computere.
  • Produkterne leveres af den nordiske virksomhed Foxway, der har specialiseret sig i renovering og genbrug af bl.a smartphones.
  • Alle brugte telefoner bliver grundigt testet og kvalitets-tjekket, før de bliver gensolgt. Mobilerne bliver renset for alle data. Alle skrammer og skader udbedres. Defekte komponenter erstattes med nye og originale reservedele. Har batteriet mistet kapacitet, bliver der sat et nyt i.
  • En brugt telefon i Elgiganten sælges med samme garanti som en ny.
  • Allerede nu indsamler Elgiganten over 30.000 tons elektronik-affald….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ekstra drøn på cykellyset