Her er verdens letteste mus

iPhone tager hele profitten

iPhone 14 Pro Max. (Foto: Apple)

Apple er ikke immun over for ændringer i forbrugernes indkøbs-adfærd.

Også Apple måtte acceptere sit første fald i omsætningen i 3,5 år, men havde ikke ansat nyt personale i stort stil i de senere år ligesom flere af de store tech-rivaler.

Resultat – indtil videre ingen masse-fyringer som hos f.eks. Google, Meta, Amazon, IBM, HP og senest i dag Dell med 6.500 afskedigelser.

En anden – og lige så vigtig – årsag til, at Apple ser ud til at komme igennem efter-corona-krisen, er, at Apple tjener styrtende på hver eneste produkt.

Alle ved, at iPhones, MacBooks eller Airpods er dyrere end konkurrenternes. Alligevel straffer publikum ikke Apple.

Trenden mod, at flere og flere køber dyre Premium telefoner, trækkes bl.a. frem at Samsungs to folde-mobiler Galaxy Z Flip4 og Fold4. (Foto: Samsung)

Simpelthen fordi produkterne med æble-logo har højere status og er mere trendy.

Apples pris-politik skinner også igennem en ny rapport fra analyse-firmaet Counterpoint. Den afslører, at iPhones tog 85 procent af profitten i det totale smartphone marked.

Counterpoint fortæller også, at iPhones stod for næsten halvdelen af den globale omsætning i smartphones.

Mere præcist 48 procent, selvom Apple kun har 18 procent markedsandel, når man måler i styktal.

Både markedsandel i solgte antal og i omsætning af den totale smartphone omsætning er rekord-høje historisk set.

Ud fra grafikken fra Counterpoint kan man se, at det totale salg af smartphones i verden ikke har ændret sig meget fra 2015 og frem til nu. Dét har Apples salg og overskud fra iPhone til gengæld gjort dramatisk.

Ikke alt er dog solstråle-historier hos Apple:

I 2022 blev der f.eks. ”kun” solgt 1,2 milliarder iPhones. Det er det laveste antal i ti år og et fald på 12 procent sammenlignet med 2021.

Til gengæld har Apple været dygtig til at holde prisen pr. iPhone oppe. Apples smartphone omsætning dykkede nemlig kun med ni procent – til det laveste niveau siden 2017.

Apple har dermed været den store motor i, at den gennemsnitlige pris for en smartphone steg med fem procent i det seneste år En trend, som alle har mærket. Uanset, om man købte en ny iPhone eller en Android mobil.

Til september skal Apple lancere en helt ny iPhone 15 Ultra topmodel, der bl.a. skal komme med de bedste kameraer og den mest avancerede foto-software, som Apple nogensinde har lavet. Ultra skærm vil være buet ligesom hos mange Android luksus-telefoner. (Foto: Weibo)

Counterpoint forklarer, at trenden i verden helt klart går mod at købe dyrere smartphones end før. ”Premiumization” kalder man det med et fagudtryk.

iPhone er helt klart det største premium mærke i smartphones, men Samsung er også kommet flot med i den trend.

Den drives frem af Samsungs succes-rige Flip og Fold klaptelefoner. De har en stor andel i, at Samsung – som den eneste af de fem største smartphone fabrikanter ud over Apple – havde en fremgang i omsætningen sidste år.

Samsung omsatte nemlig for én procent mere i smartphones i 2022, selvom salget målt i antal gik tilbage med fem procent.

Samsungs store problem er dog fortsat, at sydkoreanerne ikke tjener så meget pr. tjent smartphone som Apple. Samme udfordring har alle andre fabrikanter af Android telefoner.

iPhones stod for 56 procent af Apples omsætning i oktober, november og december sidste år. (Infografik: Statista.com)

De sidder på 85 procent af markedet, men har kun 15 procent af profitten til deling. iPhones sender de 85 andre procent tilbage i Apples pengekasse.

Om den trend hos publikum er forklaringen på, at Apple skal være på vej med sin hidtil dyreste smartphone – en iPhone 15 Ultra – kan man kun gisne. Men det lyder da oplagt.

I øvrigt var salget af iPhones ikke det eneste område, hvor Apple gik tilbage. Det samme skete hos Mac computere og wearables med bl.a. Apple Watch og Airpods.

Til gengæld havde Apple pæn fremgang i iPads og i sin services-division, der bl.a. omfatter Apple Music og cloud-tjenesterne.

Services divisionen omsatte for første gang over 20 milliarder dollars og er næsten fordoblet i størrelse gennem de seneste fire år….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Her er verdens letteste mus