90 pct. af os streamer hver uge

Kæmpe-drop i mobilsalget

(Foto: Andrea Piacquadio / Pexels)

Det er ikke kun blandt verdens pc-fabrikanter, at de røde lamper blinker.

Efter en vældig optur under pandemien, hvor alle skulle have en ny laptop at arbejde med hjemmefra, faldt pc-salget med 28 procent i fjerde kvartal sidste år.

Nu viser det sig, at også smartphone-fabrikanterne er på katastrofe-kurs. I oktober, november og december dykkede mobilsalget i verden med 17 procent.

Kun Apple og Samsung havde fremgang. Alle andre større smartphone-mærker tabte markedsandel, viser friske tal fra analysefirmaet Canalys.

Her konstaterer man samtidig, at fjerde kvartal var det dårligste for salg af mobiltelefoner i over 10 år. Netop årets sidste tre måneder plejer ellers altid at være gode, fordi de indeholder julehandelen.

(Infografik: Canalys)

 

 

 

Ifølge Canalys udbyggede  Samsung sin position som verdens største med en global markedsandel på 22 procent set over hele 2022. Samtidig voksede Apple til 19 procent i 2022.

Alle de kinesiske rivaler som Xiaomi, Vivo og OPPO, der inkluderer OnePlus, solgte færre telefoner end i 2021.

Apples iPhone 14 var verdens mest solgte model-serie i fjerde kvartal. Den var helt ny på det tidspunkt, mens Samsungs Galaxy S22 familie var et halvt år “gammel.”

Samsung overlevede kun på den overordnede førsteplads i hele 2022, fordi sydkoreanerne har mange flere smartphones i forskellige prisklasser end Apple. iPhones findes kun i den dyre ende af markedet.

Til gengæld overtog Apple den globale førsteplads for en periode. I fjerde kvartal alene sad Apple på 25 procent af verdensmarkedet eller hver fjerde solgte smartphone. Samsung måtte nøjes med 20 procent eller hver femte.

Disse globale tal kan naturligvis ikke sammenlignes med forholdene i Apple-landet Danmark:

(Grafik: Canalys)

Herhjemme har iPhones en markedsandel på 55 procent, mens Android som helhed må nøjes med 45 procent. Blandt Android telefonerne er knap hver tredje en Samsung.

Canalys forklarer salgs-nedgangen i smartphones med to ting: En strammere økonomi hos forbrugerne og leverance-problemer med komponenter til mobilerne.

Selvom man skulle have råd til at købe en ny og sikkert dyr smartphone, var det ofte svært at finde en.

Lange ventetider hos bl.a. Apple fik mange til at vende sig mod billigere alternativer eller skabte lyst til at købe en brugt og renoveret gammel iPhone.

Analytikerne fra Canalys mener ikke, at udsigterne for 2023 bliver meget bedre. Salget vil stige en smule – godt hjulpet af Kinas genåbning. Effekten vil dog næppe kunne mærkes før i anden halvdel af året.

Indtil da vil vi nok se flere feber-udsalg af smartphones, når fabrikanterne forsøger at tømme deres nuværende lagre med lave priser….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

90 pct. af os streamer hver uge