Bill Gates bruger Samsung telefon

Pc-salget styrtdykker

(Foto: Laura Adai / Unsplash+)

Det kommer næppe som den helt store overraskelse, at folk købte færre nye pc’er her i det seneste kvartal op til julehandelen.

Pc-salget på verdensbasis steg nemlig stærkt i 2021, hvor millioner af mennesker var tvunget til arbejde eller blive undervist online derhjemme på grund af Corona.

Nu er pandemien overstået, og de fleste folk er vendt tilbage til deres kontorer. Samtidig møder skole-elever og studerende igen fysisk op til deres undervisnings-timer.

Alligevel kommer det nok som et chok for mange, hvor meget pc-salget er faldet i fjerde kvartal. Det ser nærmest ud, som om publikum er holdt helt op med at købe nye computere.

Her ses Gartners foreløbige salgstal for fjerde kvartal og på verdensbasis. I tallene er medregnet laptops og pc’er med Windows og Apple MacOS. Chromebooks er også talt med. (Illustration: Gartner)

De store analyse-firmaer Gartner og IDC fortæller således, at pc-salget dykkede med hele 28 procent i oktober, november og december – set i forhold til samme periode for et år siden.

Ifølge Gartner er det det største fald nogensinde, som firmaet har registreret. Det siger noget, for Gartner har holdt øje med pc-salget siden midten af 1990’erne.

Dykket er knap så voldsomt, når man ser på 2022 som helhed. Her er begge analyse-firmaer enige om, at pc-salget gik tilbage med 16 procent på verdensbasis.

Selvfølgelig er der forskel på, hvor hårdt ramt de enkelte pc-fabrikanter er. Verdens tre største – Lenovo, HP og Dell – gik tilbage med henholdsvis 28, 29 og 37 procent i fjerde kvartal af 2022.

Helt galt gik det for Acer, der jf. Gartners tal, mistede 41 procent i pc-salg. Til gengæld slap verdens nummer fire i pc-salg – Apple – mere nådigt med en nedtur på 10 procent.

Totalt set blev der i oktober, november og december solgt 65,3 millioner pc’er i verden. Det er en tilbagegang på 28,5 procent.

De fleste mennesker er vendt tilbage på deres kontorer efter pandemien. Derfor er der ikke behov for så mange nye pc’er og laptops længere. (Foto: StartupStockPhotos / Pixabay)

Lenovo beholdt sin suveræne førsteplads med 24 procent markedsandel og 15,7 millioner solgte pc’er.

HP kom ind på andenpladsen med 20,2 procent foran Dell med 16,7, Apple med 10,7, Asus med 7,5 og Acer med 5,5 procent markedsandel.

IDC’s analytikere prøver at finde lyspunkter i mørket. Således lå pc-salget i 2022 trods alt højere end før Corona – i 2019.

Det kan dog ikke skjule, at spådommene for salgs-udviklingen i 2023 ser grumme ud. Hverken Gartner eller IDC tror, at markedet normaliserer sig igen før engang i 2024.

Hvad det kommer til at betyde for forbrugerne?

Well, normalt er pc-fabrikanternes reaktion, at de sætter priserne ned.

Det sker senest, når de skal have ryddet lagrene med de nuværende modeller, fordi nye generationer med endnu stærkere processorer dukker op i de kommende måneder….

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bill Gates bruger Samsung telefon