Bilen ladet op på et kvarter

Disse mobiler stråler mest

(Foto: Andrea Piacquadio / Pexels)

For 20 år siden var det genstand for en masse artikler i medierne – hvor meget mobiltelefoner udstrålede af radiobølger.

Samtidig gik der en lystig diskussion, hvor den ene part hævdede, at strålerne kunne skade brugernes hjerne. Modparten – det var telefon-fabrikanterne – svarede, at det var noget sludder.

Jeg skal ikke gå ind i debatten, hvorvidt den ene eller den anden side havde ret. Kun konstatere, at jeg aldrig har set pålidelige artikler om, at mobiltelefoner skal have dræbt eller handicappet mennesker på grund af stråler.

Ikke desto mindre er der i hvert fald ét sted, hvor strålingen fra alle moderne smartphones fortsat bliver målt, registreret og sammenlignet.

Det er på det tyske Bundesamt für Strahlenschutz (BfS), der med jævne mellemrum udsender hitlister over de mobiler på markedet, der stråler mest – og selvfølgelig – stråler mindst.

Den seneste oversigt afslører, at Motorola, Google, Sony og Oneplus er blandt de fabrikanter, som har telefoner med i den grimme Top-10. Nemlig de mobiler, der stråler mest.

(Infigrafik: Banklesstimes(

Målemetoden kaldes SAR – Specific Absorption Ratio. Den vurderer, i hvilken grad den menneskelige krop opsuger elektro-magnetiske stråler fra radio-frekvenser (RF). Resultaterne vises som watt pr. kilo kropsvægt (W / Kg).

Med sine 1.79 watt burde testens mest strålende smartphone – Motorola Edge – slet ikke kunne købes på f.eks. det amerikanske marked.

Her har myndighederne (FCC) sat en grænse, at mobiler med SAR-niveauer på over 1,5 W/Kg ikke må sælges i USA. Hvor konsekvent, FCC håndhæver den regel, ved jeg ikke.

Alle smartphones stråler, men hvor meget afhænger ikke kun af mobilen selv. Også afstanden til den nærmeste mobilmast, telefonens alder og model eller den anvendte antenne i mobilen er med til at bestemme strålingens styrke.

De amerikanske myndigheder anbefaler først og fremmest, at man bruger sin smartphone i kortere perioder ad gangen helt oppe ved hovedet.++

Entusiastiske mobil-spillere vil ikke kunne lide dette råd, men de kan afhjælpe situationen ved at bruge mobilen håndfrit….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bilen ladet op på et kvarter