Lyt til blomsternes melodi

Huaweis mobiler stråler stærkt

Diskussionen har stået på, næsten lige så længe man har kunnet købe mobiltelefoner: Udsender de stråler, der kan være farlige for ens hjerne, når man har den lille gadget ved øret i timevis hver dag?

I lige så mange år er der med jævne mellemrum kommet nye analyser frem, der hævder, at den uundgåelige stråling fra mobiltelefonernes antenner, er helt uskadelige.

Jeg skal ikke her gå ind i, hvorvidt den ene eller den anden part har ret med hensyn til stråling. Blot konstatere to ting: Der er lige kommet en ny analyse frem, som viser, hvilke moderne smartphones stråler mest.

Og at vi nutildags har telefonen meget mindre ved hovedet end før. Vi ringer ikke så ofte, men bruger smartphones som skærme, vi læser mails fra, surfer på nettet, spiller spil eller ser video på.

Den tyske myndighed for stråle-beskyttelse (Bundesamt für Strahlenschutz) kontrollerer løbende alle smartphones på markedet – både gamle og nye – for deres stråling.

Mange af os bruger smartphones i timevis hver dag. Er deres stråling mon farlig?

Den nyeste status viser, at den kinesiske gigant Huawei har hele seks telefoner blandt de 15 stærkest strålende på markedet lige nu. Apple har tre, men helt i top ligger den i Danmark meget populære OnePlus 5T og Xiaomi Mi-A1 model, som ikke kan købes i danske butikker.

Ifølge analysefirmaet Statista, der har stået for den lidt skræmmende infografik, findes der  ingen generelt accepteret og vedtaget international standard for, hvad der er et ”sikkert” niveau af stråling fra mobiler. Derfor har telefon fabrikanterne gang på gang held til at nedtone en eventuel risiko ved at få lavet mod-analyser.

Dog har den tyske miljø-organisation Der Blaue Engel fastsat nogle grænser for stråling, som ikke må overtrædes, hvis man vil have en certificering og et OK mærkat på sin mobiltelefon.

Blauer Engel tjekker og godkender mange forskellige slags produkter inden for it, husholdning, industri osv for deres miljørigtige materialer, anvendelse, fremstilling osv. Desuden er genbrug et vigtigt element. På dét punkt minder den blå engel om det nordiske Svanemærke.

Den tyske organisations øvre grænser for mobilers stråling ligger ved 0,60 watt pr. kilogram. Ingen af telefonerne i Top-15 klarer den. Tværtimod stråler de alle mindst dobbelt så stærkt….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lyt til blomsternes melodi