Leica med tiden

Hvem er skyens herre?

(Foto: jnittymaa0 / Pixabay)

I gamle dage var skyer noget meget natur-forbundet. Var de hvide og lette, var det smukt vejr. Var de mørke og tunge, var der fare op færde.

Helt så enkelt naturlære kan selvfølgelig fortsat anvendes med disse ”fluffy things” deroppe. Generelt har skyerne imidlertid fået en ny betydning, efter at man har sat strøm til dem.

Sky eller clouden er nemlig dér, hvor de fleste af os i dag har placeret vores data. Fra mobilen, laptoppen, foto-kameraet, virksomhedens server osv.

De færreste har nogen anelse om, hvor deres digitale informationer ligger rent fysisk. De kan sagtens stryge flere gange rundt om Jorden, hver gang man søger eller lægger sine data i et datacenter, som man slet ikke kender.

Anonymiteten præger egentlig også cloud-leverandørerne. De fleste af os kender et par store navne, for de er lig med nogle af verdens største it-firmaer. Men remse en hitliste over de dominerende sky-firmaer kan de færreste.

(Infografik: Statista.com)

Godt, at jeg så kan hjælpe her på Leifshows: Her er der seneste nye Top-8 over verdens største cloud-leverandører.

Tallene stammer fra fjerde kvartal af sidste år, hvor omsætningen i data-lagring i skyen for første gang passerede 50 milliarder dollars. I hele 2021 solgte sky-firmaerne for 178 milliarder dollars eller ca. 1,18 billion kroner.

Klaaaart størst i denne business er Amazon, der gemmer sine cloud-aktiviteter under det uskyldige navn Web Services.

Amazon er altså ikke kun klodens største online-varehus. Amazon tjener endnu flere penge på sin AWS, der sidder på en global markedsandel på 33 procent.

Faktisk er Amazon så stærk i cloud-services, at virksomheden tjener mere end sine to nærmeste konkurrenter tilsammen – Microsoft og Google.

Skyerne er åbenbart også en lille sluttet forsamling. Ifølge analysefirmaet Synergy Research Group sidder de otte største på 80 procent af verdensmarkedet….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Leica med tiden