En brugt telefon er da ok

Sov ikke med din oplader

(Foto: Sayo Garcia / Unsplash)

Indrøm nu bare. Du har din mobiltelefon med ved siden af din seng – måske sågar med under dynen. Du lader den op i soveværelset og gør det samme med en tablet og en tablet.

Faktisk er dit eller jeres sovegemakker én stor ladestation. Det eneste, der mangler, er den nye elbil. Den var der bare ikke plads til.

Du trækker måske lidt på grinebåndet. Helt ok. Det stopper du nok hurtigt med, når du har læst resultaterne fra en ny britisk undersøgelse om søvn – eller rettere mangel på samme.

Analysens konklusion er ikke overraskende, at det er vigtigt at få god og dyb søvn. Denne gang, fordi ro og mørke øger kroppens produktion af melatonin, og den fremmer vores stofstifte og den gode søvn.

Fint nok, men hvad er så problemet?

Selvfølgelig, at der ikke må svirre en masse forstyrrende ting i soveværelset. Ting, der kan påvirke udskillelsen af melatonin ved hjælp af radiostråler og lys. I værste fald kan det føre til mangel på søvn, fedme, stofskifte-problemer og diabetes.

Ifølge de britiske forskere kan disse generende stråler komme fra både tændte smartphones, tablets og laptops, men bestemt også når de står til opladning.

Når en moderne mobiltelefon står i standby, vil den udsende en elektro-magnetisk stråling på 2,3 milligauss (mGs). Den øger til 3,4 mGs, når man tænder for opladningen.

Hvis du vil undgå al elektro-magnetisk stråling, skal du slukke alt, der er tændt i soveværelset – også vækkeuret. (Foto: Saydung89 / Pixabay)

Er den tændt, er strålingen værst  – og når man har mobilen tæt på. Henholdsvis1 mG, 0,5 og 0,3 i afstande på fem, ti og 15 centimeter. Så tæt har man telefonen liggende døgnet rundt.

Det, der nok overrasker de fleste er, at mobilen fortsætter med at stråle så meget, når den står i standby. Altså skal være praktisk talt slukket.

De forsigtige forskere fra England anbefaler naturligvis, at man slukker sin smartphone, når man sover. Hvis det ikke kan lade sig gøre – så lad være med at tage mobilen med i soveværelset.

Hvis man virkelig bliver hysterisk, skal man faktisk slukke alle apparater i soveværelset. Ikke kun natlampen. Næhh – alt, man har stående i standby. De stråler alle sammen. Elektroniske vækkeure, tv, stereo, hånd-støvsugere osv.

Det skægge er, at de britiske forskeres opdagelse slet ikke er ny. Alle el- og elektronik-ingeniører har vidst lige fra første læretime, at alt med strøm i udsender elektro-magnestiske stråler.

Tilbage i 2014 kom et spansk forsknings-projekt fra universitetet i Granada til en meget lignende konklusion. Dengang lød advarslen, at man kunne tage på i vægt ved at bruge sin computer og smartphone for meget om natten.

Andre forskere på bl.a. Northwestern University i Chicago har fundet ud af, at tre timers udsættelse for et blåt lys om aftenen gør folk sultne og især lækkersultne efter sukker. Herfra er der så ikke langt til overvægt og diabetes.

Well – hvad gør vi så? Hos de fleste nok ikke noget….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En brugt telefon er da ok