Skriv mere farverigt

IT-folk i høj kurs

(Foto: Geralt / Pixabay)

Hvis man er ung og har en dugfrisk it-uddannelse i digitalisering af forretninger eller med programmering af de nyeste cloud- og internet-relaterede teknologier, har man absolut ingen problemer med at finde et godt job i Danmark.

Tværtimod står de danske it-firmaer og større virksomheder med egne it-afdelinger i kø for at hyre vedkommende. Ofte med en løn i topklasse.

Ni af ti virksomheder søger i øjeblikket efter flere it-folk. Hver tredje – 35,8 procent – vil gerne øge deres antal it-medarbejdere med mellem 10 og 50 procent. Hver tiende vil sågar udvide deres it-stab med over halvdelen.

Problemet er så stort, at 58,6 procent af it-virksomhederne helt har måttet opgive at besætte deres ledige stillinger, fordi de ikke har kunnet har finde de rette kompetencer.

Samtidig fortæller 27 procent af it-leverandørerne, at de har måtte sige nej til ordrer og opgaver, fordi de ikke har hænder til at løse dem.

Danmark har akut brug for at uddanne flere it-specialister, siger IT-Branchens direktør Natasha Friis Saxberg. (Foto: IT-Bramchen)

Det viser en ny undersøgelse, som organisationen IT-Branchen har fået lavet. Den suppleres af en rapport, som Iris Group og HBDS Economics har skrebet for Danske Gymnasier og Ingeniørforeningen IDA.

Ifølge den mangler Danmark i øjeblikket 7.600 it-specialister. Om ni år vil dette tal være vokset til næsten 22.000 it-hoveder.

Undersøgelserne viser blot ikke, at der er forskel på it-folk, deres uddannelser og deres knowhow:

Mens unge med programmering i fingrene kan vælge og vrage mellem job-tilbud, har ældre it-folk med mange års erfaring og mere klassiske uddannelser som f.eks. projekt-ledere meget svært ved at skaffe arbejde.

Med andre ord kunne det tyde på, at den danske it-branche har forsømt at uddanne de rigtige folk og/eller at omskole sine voksne medarbejdere til de kvalifikationer, der efterspørges i dag:

(Infografik: IT-Branchen)

Jeg kender således flere ”voksne” it-folk, der har fungeret som projekt-ledere i mange år, men ikke kan finde jobs i dag.

De søger snesevis af ledige stillinger, men får typisk som svar, at de er overkvalificerede – det pæne ord for at være for gamle.

I mange tilfælde får de ikke engang svar fra virksomhedernes HR-afdelinger eller de computere, som styrer ansættelser hos flere og flere.

Et andet paradoks er, at Danmark slet ikke uddanner nok nye it-folk. Landets unge strømmer til it-uddannelserne, men mødes meget ofte med en afvisning, fordi der ikke er pladser nok.

Forrige år fik hele 1.400 velkvalificerede unge nej til deres drøm om et it-studie. Regeringen og undervisnings-ministeriet havde ganske enkelt ikke sat penge af til flere studiepladser.

”Vi står med et erhvervsliv, der gerne vil invitere de unge til en jobfest, men de kan ikke komme med, fordi politikerne effektivt har lukket døren til deres fremtid,” ” konstaterer Natasha Friis Saxberg. Hun er adm. direktør for IT-Branchen.

(Infografik: IT-Branchen)

”Vi bliver nødt til at oprette flere fuldt finansierede uddannelses-pladser, så manglende it-folk ikke bliver en flaskehals for Danmarks vækst,” fortsætter hun.

For nylig kunne Danmarks Statistik fortælle, at den danske eksport af it-løsninger er vokset med 20,2 procent i det seneste år.

Den giver i dag indtægter på 48,2 milliarder kroner, hvilket svarer til over en tredjedel af branchens samlede omsætning.

IT Branchen er godt klar over, at kompetence-løftet ikke kun skal ske gennem de videregående uddannelser. Det handler også om, at man skal skabe interessen for it på et langt tidligere tidspunkt – nemlig i folkeskolen.

Her har brancheforeningen gennem flere år arbejdet på at gøre teknologi-forståelse til et fast fag i folkeskolen via sit ”Coding Class” initiativ….

”Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden. Sørger vi ikke for, at vi har den rette arbejdskraft til at løfte os som digitalt samfund, taber vi på alle parametre. Det er ikke bare et problem her og nu, men også et stort problem for den fremtid, vi stiller i udsigt for vores børn,” slutter Natasha Friis Saxberg fra IT Branchen….

 

 

www.ufm.dk

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Skriv mere farverigt