Microsoft mobil nærmer sig

Ny musik-skat rammer forkert

(Foto: Firmbee / Pixabay)

I går vedtog regeringen med fire støttepartier en ny såkaldt ”blankmedie” afgift, der kommer til at koste danske gadget-ejere 93 millioner kroner om året.

Den betyder samtidig, at alle nye laptops, mobiltelefoner, tablets og desktop pc’er bliver dyrere at købe. Formentlig 100 kroner eller mere.

Den nye musikskat bygger imidlertid på et scenarie, som slet ikke eksisterer længere. Derfor virker den urimelig, selvom musikere, komponister og filmfolk naturligvis skal have penge for deres rettigheder.

Verden har nemlig ændret sig meget, siden den første udgave af ”blankmedie” afgiften blev vedtaget. Dengang indspillede danskerne musik og video i lange baner og gemte optagelserne på cd-plader, dvd-skiver, USB-sticks eller kassettebånd.

I dag er der næsten ingen, som gemmer musik eller film. I stedet streamer vi, hvad vi vil se og høre, ned fra internet.

Ifølge branche-organisationen IT-Branchen udgør streaming 89,4 procent af danskernes musikforbrug. Reel download står kun for godt 2,3 procent.

I dag downloader og gemmer danskerne ikke musik på digitale lagringsmedier. Næsten alle streamer musik og video direkte fra internet. (Foto: Luisella Planeta Leoni / Pixabay)

Faktisk er der i dag flere danskere, som hører musik fra vinylplader, end der downloader de dejlige toner på lagringsmedier som harddiske osv.

Med andre ord vil kulturminister Joy Mogensen nu indføre en skat på noget, som ikke sker.

Direktør Mette Lundberg, der står for politik og kommunikation i IT-Branchen, kritiserer samtidig, at musikskatten er blevet mere end dobbelt så dyr som oprindeligt anbefalet.

Forsvinder de fleste penge mon i statslig administration i stedet for at ende i musikere og filmfolkenes lommer?

Blankmedieudvalget, hvor problemstillingen blev drøftet, anbefalede en afgift på 44 millioner kroner om året.

Den anbefaling valgte regeringen at ignorere og udskriver nu i stedet en ”straf-skat” på 93 millioner. Næsten 50 millioner kroner dyrere om året bliver det for danskerne at have elektronik.

Flere danske køber i dag vinylplader end optager musik på bånd, cd, dvd, USB-stick eller harddisk. (Foto: Free-Photos / Pixabay)

IT-Branchen gør også opmærksom på, at den nye musikskat let kan blive til en voldsom udgift for danske virksomheder.

Regeringen er nemlig med sine støttepartier blevet enige om, at afgiften også gælder al den elektronik, som en arbejdsgiver har købt til sine medarbejdere. Altså telefoner, pc’er og tablets, som delvist eller helt kan bruges privat.

Det er noget, der er blevet meget aktuelt i det seneste år med Corona pandemi:

Da anbefaler regeringen med den ene hånd, at folk skal arbejde hjemmefra. Ergo er salget af f.eks. laptops vokset med raketfart.

Samtidig bruger regeringen nu den anden hånd til at straffe dem med en ekstra skagt, der køber udstyr til den moderne – og nødvendige – livsstil.

Med andre ord skal virksomheder bruge masser af tid og rapportering på at melde deres hardware-indkøb ind til myndighederne. Det er et arbejde, der let kan blive langt dyrere end de 93 millioner kroner, som skatten skal skrabe ind hvert år….

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Microsoft mobil nærmer sig