Rigtig fart på 5G

Ekstra skat på gadgets

(Foto: Anastasis Gepp / Pixabay)

Gennem mange år har forbrugere betalt afgifter til rettigheds-havere i musik og film for den lovlige privat-kopiering, danskerne foretager.

Det er sket gennem den såkaldte ”blankmedie-ordning”, der har dækket cd-skiver, magnetbånd, dvd’er og USB-sticks.

Nu om dage har udviklingen overhalet virkeligheden, så langt de fleste lagrer deres indhold direkte på smartphones, laptops, tablets eller stationære pc’er – hvis de da ikke streamer film og musik direkte fra internet.

For at følge med i trenden har regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten og Frie Grønne i dag indgået en politisk aftale om at modernisere den gamle blankmedie-ordning.

Regeringen vil årligt hente 93 millioner kroner i nye afgifter på mobiltelefoner, tablets og computere. (Foto: Stevepb / Pixabay)

Aftalen betyder, at de populære gadges fremover får lagt en afgift på, der svarer til et årligt beløb på 93 millioner.

Kompensationen til rettigheds-haverne vil afhænge af salget af de forskellige lagrings-medier.

Hvor meget dyrere en mobiltelefon, tablet eller laptop bliver, har de færreste villet gætte på:

Da der hvert år sælges op mod en million eksemplarer på det danske marked, er prisstigningerne nok til at overse. Omkring 100 kroner pr. styk formentlig.

Vi er kommet i mål med en politisk aftale, som afspejler den teknologiske udvikling, markedet for lagringsmedier og ændringer i danskernes privatkopiering-sadfærd. Vi har samtidig fået løst en opgave, som den tidligere regering ikke kunne løse,” siger kulturminister Joy Mogensen i en pressemeddelelse.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Rigtig fart på 5G