Slut med den ”lille iMac”

Så lidt tjener musikere på et stream

(Foto: Sammy Sander / Pixabay)

De store musik-streaming-tjenester holder normalt oplysninger om deres betalings-modeller tæt ind til kroppen. Det er en forretnings-hemmelighed, hvor meget de betaler i royalty til kunstnere, komponister, tekstforfattere osv.

Eneste undtagelse er Apple, der ret overraskende udsendte et statement omkring betalingerne i sin Apple Music model i juni måned.

Ifølge det giver Apple i gennemsnit 0,01 dollar pr. afspilning af et nummer. Det svarer til, at musikeren eller rettighedshaveren til melodien – de behøver ikke at være de samme – skal have deres komposition streamet 100 gange, før de har tjent én dollar.

Det placerer Apple Music i toppen af branchen. Ærkerivalen Spotify betaler f.eks. tre gange så lidt  pr. melodi – 0,00312 dollars – viser data fra Digital Music News, The Trichordist og Forbes, som analyse-firmaet Statista har indsamlet.

Da Spotifys topchef Daniel Ek blev konfronteret med sit firmas lave betalinger til musikere i et  interview med konsulent-firmaet Music Ally sidste år, svarede han, at mange musikere viser alt for lidt entusiasme og engagement:

(Infografik: Statista.com)

”Musik er ikke længere kun om at skrive fængende melodier. Det er også storytelling omkring albummet, effektiv markedsføring og en løbende dialog med ens fans.”

Den kinesiske streaming-gigant Tencent Music har måske fundet en løsning på dette problem:

Mens selve antallet af streaminger kun udgør en relativ lille del af pengene til musikere, får de nu ”mikro-betalinger” for hver gang, de viser initiativer som f.eks. online events eller anbefaler at lytte til andre kunstneres produkter.

Denne ”da shang” kultur med at henvise til andre online er meget udbredt i Kina, mens den er stort set ukendt i vestlige lande.

Uanset de lave betalinger er streaming helt uundværlig for musikbranchen og kunstnerne: I 2020 kom 62,1 procent af samtlige indtægter fra streaming services. Salg af fysiske plader og downloads stod kun for henholdsvis 19,5 og 5,8 procent….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Slut med den ”lille iMac”