Tesla laver egen robot

Mobiler udrydder kameraerne

(Foto: Kien Trinh / Pixabay)

En af de vigtigste kvaliteter i nye smartphones er deres kameraer. Billed-sensorerne er blevet mindre og bedre, samtidig med at mobilernes processorer er vokset i styrke, og softwaren med kunstig intelligens er blevet enormt avanceret.

Resultatet er, at man i dag kan tage billeder og video, der ligger næsten helt på linie med professionelle og dyre spejrefleks kameraer, hvor man kan skifte mellem flere objektiver. Mange vil mene, at mobiler og kameraer er lige gode.

Det gode ved smartphones er, at de fine foto-evner ikke er forbeholdt de dyreste modeller. Også telefoner i mellemklassen er blevet så habile billedskydere, at flere og flere dropper at købe et ”rigtigt” fotoapparat.

Professionelle fotografer og foto-entusiaster vil (formentlig) altid få bedre resultater ud af benytte high-end kameraer og objektiver, men for 90 procent af forbrugerne vil en god kamera-mobil være mere end fuldt tilstrækkelig.

Salget i verden af foto-kameraer gennem de seneste 70 år. (Infografik: Statista.com)

Derfor har fremkomsten af smartphones med fine kameraer været en katastrofe for den traditionelle foto-industri.

Salget af spejlrefleks-kameraer er således faldet med 93 procent fra 2010 til 2020, viser de seneste tal fra CIPA. Det er en branche-organisation, der tæller kendte japanske kamera-fabrikanter som Nikon, Canon, Sony og Olympus.

Den helt store nedtur har ramt digitale fotokameraer med faste linser. Det er den type hobby- og rejse-kameraer, som var vildt udbredte, før smartphones kom ind på markedet. Dyre og avancerede spejlrefleks apparater er ikke nær så hårdt ramt, fordi de stadig har de professionelle fotografer at leve af.

Smartphones har desuden skabt en hærskare med hundrede af millioner af amatør-fotografer, der har lært sig at tage gode billeder med deres mobiler. Nogle kalder det for en demokratisering af fotografien.

De tager mange flere fotos, end de gjorde før ankomsten af digital foto. Ganske enkelt fordi de ikke behøver at investere en krone i ekstra objektiver og fremkaldelse af deres billeder.

Professionelle fotografer kan sagtens finde på at bruge mobilen til private billeder. (Foto: Pexels / Pixabay)

Men hvad med de professionelle fotografer? Udnytter de også mobilernes fleksibilitet og nemme håndtering, når de tager billeder, som de skal leve af at sælge?

Ifølge en ny undersøgelse fra Suite 48 Analytics er svaret både ja og nej. Her har man interviewt 881 professionelle fotografer om deres anvendelse af smartphone kameraer.

64 procent af de adspurgte svarer, at de tager over halvdelen af deres private billeder med en mobiltelefon.

Omvendt siger præcist samme procentdel – 64 – at de aldrig tager professionelle fotos med en smartphone. Billeder til reklamer, udstillinger eller nyhedsformidling bliver bedre med et decideret fotokamera.

58 procent af de fotografer, der bruger smartphones, gør det til f.eks. at tage billeder til deres egne hjemmesider, social media profiler eller til at skyde ”bag-kulisserne” snapshot….

Sådan bruger professionelle fotografer smartphones. (Infografik: Statista.com)

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tesla laver egen robot